OJ

10 saker du ALDRIG kommer köpa när du vet vad de är gjorda av! Nummer 8 är sjukt äckligt!

Annons
av extraextra
20 november, 2018
Annons

Det finns vissa saker som vi köper dagligen som du högst troligt kommer sluta köpa efter att få veta vad de är gjorda av. Här har vi samlat ihop en lista med saker du troligtvis kommer undvika att köpa i framtiden, i alla fall efter du läst detta.

1. Hot Dogs

Annons

Det finns miljoner och miljontals människor som älskar varmkorv. De flesta vet att varmkorv inte är bra för dig, men det finns många som inte vet varför de inte är bra. Korvarna laddas med kemikalier och konserveringsmedel som inte får finnas i kroppen.

Den värsta delen är det glänsande elastiska höljet som omger varmkorven. De är tillverkat av tjocktarmen. Insidan är dessvärre inte bättre då den innehåller slaggprodukter från grisar och kor.

Smaklig måltid!

2. Mat som är röd

Om du någonsin har druckit en röd dryck eller en jordgubbsglass kommer färgen från ett färgämne.

I vissa fall är det naturligt. I andra fall är det konstgjort. För några år sedan började livsmedel som innehöll färgämnen få dåligt rykte och de sa att de orsakade hyperaktivitet hos barn.

Det sades också att barnen vart som galna. För att bekämpa problemet började företagen använda färre färgämnen eller så märktes det med ”helt naturliga ämnen”.

En av källorna till de röda ämnet är en fluga. Om du någonsin sett en ”naturligt röd färg” i ingredienserna så är det faktiskt ett färgämne extrakt som kommer från flugorna.

3. Potatischips

De flesta vet att potatischips inte är den hälsosammaste vi trycker i oss, men eftersom de är så goda så äter vi dem ändå.

Förutom kolhydrater och fett som finns i potatischips finns det något mycket värre i dem.

De finns flera märken av potatischips som innehåller en kemikalie som kallas natriumsulfat, vilket vanligtvis finns i ansiktsrengöringsmedel och anti-svampprodukter.

De använder den kemikalien för att chipsen inte ska bli missfärgade och för att dom inte ska mögla.

FDA säger att de är bra för konsumtion i små mängder, men det låter fortfarande inte som en bra idé att stoppa i sig.

4. Bearbetade bröd och pajer

De flesta vet att allt som är märkt som bearbetat är inte riktigt bra för dig. Det finns saker i dessa livsmedel som är dåliga för dig, som du kanske inte ens vet om. Ett exempel är L-cystein.

Den används inte i hemlagad deg, men den är känd som en degbalsam för massproducerad deg. Det används för att göra degen mjukare så att den lätt kan formas. Det dåliga med den här tillsatsen är att det kommer från människohår. Huvudkällan till denna tillsats kommer från kvinnor som säljer sitt hår i Kina.

5. Red Bull

Red Bull är den mest populära energidrycken på marknaden.

Inte för länge sedan var Red Bull på nyheterna på grund av den extraordinära mängden koffein i drycken. Senare var det ryktet om att hemligheten till dryckens energiförbättrande förmåga var att de tillsatte tjurkiss till dryckerna.

När människor såg att en av ingredienserna är taurin, vars latinska rot betyder tjur, och det fick verkligen folk att gå i taket. I själva verket togs taurin inte från en tjur, det är faktiskt en syntetisk tillsats.

Även om det inte är så grovt som du tror är Red Bull fortfarande inte riktigt bra för dig

6. Makaroner och ost

Folk älskar makaroner och ost, eftersom det är krämigt, ostlikt och det är väldigt lätt att göra.

Märket ”Kraft´s” macaroni” och ost och andra liknande märken har kritiserats genom åren tack vare matfärgen som de använder.

Om du tittar på ingredienserna på lådan ser du Tartrazine och Sunset Yellow. Dessa färgämnen är mer kända som Yellow 5 och Yellow 6. De kommer faktiskt från kol och tjära och petroleum, som inte låter speciellt gott.

Det finns så mycket kontroverser kring dessa färgämnen att det finns vissa delar av världen som förbjuder deras användning i mat. De sägs också ha biverkningar, såsom matallergier, överkänslighet och ADHD-liknande symtom hos barn. Även dessa färgämnen kan orsaka cancer.

7. Nötkött

Människor använder nötkött i en mängd olika måltider varje dag.

Vad du kanske inte vet är att nötkött är inte alltid nötkött. Det finns många tillverkare som lägger till något i köttet innan de skickas ut till konsumenterna.

När nötköttet produceras finns det gott om kvarvarande fett som fortfarande har små bitar kött. För att få varje färs smälter tillverkarna ner fettet och kör det genom en centrifug.

När det kommer ut är det rosa slem som behandlas med ammoniak. Det läggs sedan tillbaka i köttet för att hålla ihop det.

När detta kom ut, sa en mängd olika företag, bland annat McDonald’s, Wendy’s och Burger King, att de inte längre skulle använda kött med rosa slem.

8. Gummi björnar

Gummibjörnar härstammade från Tyskland på 1920-talet. Eftersom företagen runt om i världen har börjar tillverka dem har även fler sorter uppstått, både vanliga björnar och sura björnar.

Eftersom det finns gelatin i gummibjörnarna, kan du vara säker på att något med ett ansikte finns i dem.

De flesta företag gör sin gelatin från hud, ben och bindväv som finns hos djur.

9. Vanilj sirap

Om du dricker något med vanilj sirap, är chansen att det har något otrevligt i det. Om du tittar på etiketten, kommer det att stå ”Naturliga Smaker”.

Bredvid det kommer du se en variation av ingredienser, men i vissa fall har det prefixet ”Castor” i det, vilket betyder bäver.

I detta fall är Castoreum en utsöndring som kommer från körtlarna nära anus från en bäver. I naturen används detta för att markera sitt territorium. I mat är det vanligt att man använder det till att göra en milkshake.

10. Nutella

Nutella är en av de sakerna du aldrig kommer att köpa när du vet vad de är gjorda av!

Det är en choklad- och hasselnötsblandning. Många lägger detta på sin smörgås. Innan du köper en burk med Nutella, borde du veta varför den är så dålig för dig.

Först är huvudämnet i den väldigt mycket socker.Därefter är den andra ingrediensen modifierade vegetabiliska oljor, vilket är helt annorlunda än vanlig vegetabilisk olja.

Oljorna i Nutella kan påverka ditt hjärta, lever, hjärna och nervsystemet.

Slutligen finns det flera andra hälsosammare alternativ där ute.

I klippet får ni se vad vi egentligen stoppar i oss i det vi äter:

Dela på Facebook
Annons