Intressant

10 saker du förmodligen inte visste om sex

Annons
av extraextra
24 mars, 2020
Annons

Du kanske tror att du vet allt om sex.

Men visste du det här?

Annons

Sajten oddee.com har tagit fram en lista med 10 intressanta ”sanningar” om sex. Hur många stämmer tycker du?

1. Gener kan avgöra när man förlorar sin oskuld

Självklart gör varje person ett individuellt val när han eller hon ska förlora oskulden men man har ändå kunnat påvisa ett starkt genetiskt samband genom att studera tvillingar som separerats vid födseln.

”Det är inte som att det finns en gen för att förlora oskulden vid ett speciellt datum”, säger Nancy Segal, psykolog på California State University.

Men nedärvda saker såsom impulsivitet påverkar beslutet samtidigt som även sociala roller spelar en stor roll. Faktum är att det var ett mindre samband mellan tvillingar födda innan 1948 än de födda efter 1960.

2. Klitoris är mestadels ett inre organ

Nuförtiden vet de flesta om klitoris och var den finns, eller åtminstone var toppen av den finns. Vad du kanske inte visste är att det du tror är hela grejen faktiskt bara är toppen av isberget, så att säga.

När kvinnan blir upphetsad och klitoris får erektion så lindar den sig kring slidan och gör sex mer njutningsfullt för både mannen och kvinnan. Att klitoris är mer än vad som syns visste man inte förrän på 90-talet.

Men vi vet att klitoris är en viktig grej att hålla reda på i alla fall. Den lilla knappen har över 8000 nervtrådar – mer än dubbelt så många som ollonet.

3. Sperma är nyttigt!

Runt 15 kalorier per sats innehåller samma mängd protein som vitan i ett ägg. Dessutom innehåller det vitamin C, kalcium, magnesium, vitamin B12 och zink.

Visst det kanske inte är så nyttigt som att ta sina multivitaminer, men få vitaminer kommer på så lustfyllda sätt…

4. Sex håller dig frisk

Att ha sex en eller två gånger i veckan kan faktiskt boosta ditt immunförsvar då det ökar nivåerna av immunoglobulin A i din kropp. Immunoglobulin A är en antikropp som finns i din saliv och slemhinnor som hjälper till att stoppa förkylning och influensa innan de bryter ut genom att bekämpa viruset innan det kommer förbi din näsa eller mun.

5. Att ha sex kan göra kvinnor mer attraktiva

När kvinnor har sex dubblas deras östrogennivåer vilket gör deras hår glansigare och huden mjukare. ”Östrogen verkar vara ungdomens källa för kvinnor”, säger Patti Britton, sexolog.

Dessutom, ökat blodflöde från en orgasm gör kinderna rosigare och läpparna rödare.

6. Om du är sexuellt aktiv kommer du antagligen få en könssjukdom

Studier visar att över 80% av alla sexuellt aktiva vuxna kommer att dra på sig en könssjukdom någon gång, även om de flesta inte kommer att märka det. Detta på grund av att 80% av alla som blir smittad av en könssjukdom visar inga symptom och de flesta vet inte ens om att de blivit smittade.

7. P-piller påverkar kvinnors val av män

P-pillret må ha gjort underverk för kvinnors frihet men nu visar det sig att det även kan ha negativ effekt på deras sexliv.

En ny studie visar att kvinnor som äter p-piller väljer killar som de finner mindre attraktiva och sämre i sängen på grund av att dessa män erbjuder bättre chans till ett långvarigt förhållande.

Medan kvinnorna var mindre sexuellt tillfredsställda så var de även mer nöjda med de icke-sexuella aspekterna av förhållandet. Kvinnor som tog p-piller stannade i förhållandet ungefär 2 år längre än de som inte gjorde det.

Forskare tror att pillren påverkar kvinnors hjärnor och gör dem mer intresserade av att ha ett långvarigt förhållande än bra sex.

8. Kost kan påverka smaken av sperma

Killar, om ni vill att era damer ska vara mer oralt intresserade kanske ni ska fundera på att byta kost.

Söta frukter såsom kiwi, vattenmelon och ananas gör att smaken på sperman blir lättare medan öl och kaffe gör den tyngre och beskare. Kött och fisk får den att smaka ”smörigare” och frukt som tranbär och plommon ger den en sötare smak.

Men vad du än gör – drick inte mjölk innan ni ska få till det. På grund av mjölkens höga bakteriehalt får den sperman att smaka riktigt äckligt.

9. Kvinnlig sexualitet är fortfarande, i mångt och mycket, ett mysterium

Det finns idag inga vetenskapliga bevis på att g-punkten eller kvinnlig utlösning existerar.

Kritikerna till g-punktens existens menar att eftersom så många kvinnor inte kan få vaginal orgasm, kan heller inte g-punkten finnas.

De påpekar också att det inte finns någon del av en vaginas insida som har mer nervändar än någon annan. Dessutom använder de upptäckten av att klitoris till största delen är ett inre organ som en förklaring till varför en del kvinnor upplever vaginala orgasmer.

Motståndarsidan menar att det finns ett visst ställe inne i slidan som svullnar upp vid stimulering och då även ger upphov till lubrikation.

Denna diskussion hör ihop med debatten kring fontänorgasmens vara eller icke vara. En del hävdar att det är g-punkten som är upphov till fontänorgasmen och därför måste den alltså finnas.

Det är känt att en del kvinnor sprutar ut någon slags vätska vid orgasm, debatten handlar dock om vad det är för vätska egentligen.

Kritiker hävdar att det helt enkelt är urin. En del förespråkare menar att det är en separat vätska som inte har något med urin att göra och andra hävdar att det kan vara urin men att urin också kan vara sexuellt frambringat och behöver alltså inte ha någonting med blåsan att göra.

10. Det forskas mer på kvinnors sexualitet nu

En anledning till att vi vet så lite om kvinnlig sexualitet är dels att klitoris och kvinnlig ejakulation enbart är till för njutning och inte för fortplantning.

Klitoris är faktiskt det enda organet som finns till enbart för njutningens skull och inget annat, vilket får en del forskare att tycka att det är mindre intressant än äggstockar, vagina, penis eller testiklar. Nu när dessa könsdelar är väl forskade på och förstådda kan vi förstås gå vidare på de som inte har någon fortplantningsuppgift.

Ett annat skäl är tiden. Numera ser vi allt fler kvinnliga forskare och vi har tillgång till bättre utrustning än tidigare, som ger oss möjlighet till helt andra upptäckter, som till exempel att se att klitoris mestadels är ett inre organ. Det hade inte varit möjligt för några år sedan, utan MRI.

Tack vare dessa förändringar är det troligt att vi kommer att upptäcka en hel del om kvinnlig sexualitet inom de närmaste åren.

Dela på Facebook
Annons