Intressant

5 äckliga saker som händer om du biter på naglarna

Annons
av extraextra
24 mars, 2020
Annons

Är du nagelbitare?

Du kommer garanterat vilja sluta efter att ha läst det här.

Annons

Det här kan hända om du bitar på dina naglar.

1. Bakterierna hamnar i magen – så klart.

Där kan de orsaka diarré och andra jobbiga saker – bland de bakterier som hänger under dina naglar finns salmonella och e. coli.

2. Du kan få paronyki

Paronyki är en nagelbandsinfektion, som du mycket lättare får om du är nagelbitare. Bitandet gör nämligen att jästsvamp och andra mikroorganismer kan ta sig in och mysa. Det leder till infektioner och svullnader, som i värsta fall kan behöva tömmas (!) hos en läkare.

3. Du kan få vårtor

HPV-viruset är vanligt hos nagelbitare. Det finns över 100 olika typer av HPV-virus, varav ett par orsakar vårtor på bland annat dina händer. Dessa vårtor sprids lättare till fingrar runt omkring om du biter på naglarna. De kan också spridas till munnen och läpparna.

4. Det är dåligt för tänderna

Är du en av dem som gnagt på naglarna under en riktigt lång tid? Då kan det leda till dålig ocklusion – alltså när över- och underkäken möts. Nagelbitandet gör helt enkelt att tandraderna förskjuts.

5. Dina naglar kan bli missformade – for life

Dina naglar produceras i den lilla halvmåneformade delen längst ner på din nagel. Skadas den för mycket av bitande och efterföljande infektioner kan det göra att dina naglar börjar växa konstigt.

Dela på Facebook
Annons