Mat

5 anledningar: Därför ska du äta ännu fler semlor

Annons
av extraextra
3 februari, 2020
Annons

I år är fettisdagen den 25 februari, men sedan i början av januari har man kunnat köpa semlor.

Du kanske redan har hunnit äta en, två eller ett dussin – men här kommer 5 anledningar till att äta ännu fler.

Annons

Vissa av anledningarna kanske låter lite för långsökta men ta det hela med en nypa salt.

1. Vitamin A

Grädden i semlan innehåller vitamin A, vilket är viktigt för vår syn, hud och slemhinnor – för hela vårat immunförsvar. Nu slipper du behöva känna skuldkänslor när du trycker i dig den där semlan som du egentligen kanske skulle ha ”sparat till ett annat tillfälle”.

2. Mandelmassa

Mandelmassa innehåller mycket socker men också sötmandel, som är nyttigt. Mandel har ett högt innehåll av vitaminer, som till exempel vitamin E, vilket håller huden fin och frisk samtidigt som den skyddar våra vävnader.

3. Motverkar depression och nedstämdhet

Vispgrädden innehåller ännu fler vitaminer, till exempel vitamin B12 som kan motverka depression och nedstämdhet. Den innehåller också vitamin K som är bra för blodet och ger starka, friska ben. Detta låter ju perfekt efter en trist vinter.

4. Socialt umgänge

Det är bra att ta en semlepaus med kollegor och vänner. Social samvaro stärker vår hälsa och immunförsvar som kan, enligt forskare på Karolinska institutet, även skydda mot till exempel depression och Alzheimers sjukdom.

Fikapausen på jobbet kan också göra att kollegorna blir gladare och får bättre effektivitet, enligt en annan studie, skriver Allas.

5. Lycka

När vi får i oss socker stimuleras hjärnans belöningssystem. Detta ger en tillfällig sockerrush som gör att vi känner oss glada och nöjda, något som kan vara bra för att förhindra stress och ångest, enligt bland andra professor Charlotte Erlanson-Albertsson som forskar i cell- och molekylärbiologi vid Lunds universitet.

Eftersom semlan bara finns under en viss period varje år så gäller det ju att passa på medans man kan.

Dela på Facebook
Annons