Intressant

7 anledningar till varför det kliar i rumpan på dig – nummer 5 kan vara den största anledningen

av extraextra
5 november, 2019
Annons

Kliar det i rumpan på dig? Ja, det har många varit med om någon gång.

Men vad är det som gör så att det börjar klia då? Och går det att undvika den obekväma situationen? Men’s Health Magazine har undersökt saken lite närmare och funnit flera anledningar till varför det börjar klia.

Annons

Här kommer 7 olika anledningar till varför din rumpa kliar.

1. Du torkar dig inte ordentligt efter ett toalettbesök

Det är inte så jättefräscht, om du varit på toa och gjort nummer två så gäller det att torka ordentligt ren, annars så börjar det nämligen klia. Anledningen är om det finns bajs kvar i rumpan så kan det irritera huden.

2. Du torkar dig för mycket

Du får inte heller torka dig för mycket eller för hårt då detta kan irritera rumpan. Tips är att använda ett skonsamt och skönt toalettpapper som inte är så hårt.

3. Du har haft dina underkläder på för länge

Det gäller speciellt underkläder som är gjorda av syntet. Eftersom syntet inte luftas så bra kväver den din rumpa, vilket gör att det blir mer fukt där vilket kan orsaka klåda.

4. Du har fått svamp

Där jästsvampen trivs som bäst är fuktigt och mörkt, men också ställen där huden gnids mot varandra, som till exempel rumpan. Det bildas både värme och friktion.

En svampinfektion är kanske inte så mysigt att ha då det kliar fruktansvärt men det är ofarligt.

5. Du dricker för mycket kaffe

Morgonkaffet är inte många som missar heller, lika gott som uppiggande. Men som en vanlig kaffedrickare vet man också att det sätter igång magen vilket gör att du måste gå på ett eller annat toalettbesök.

Kaffet ökar sammandragningarna i både tunm- och tjocktarm, likaså kan det få dig att slappna av tillräckligt mycket i ringmuskeln så att det kan läcka ut en liten mängd avföring, vilket resulterar i att rumpan blir irriterad.

6. Du har hemorrojder

Det är väldigt vanligt att ha hemorrojder. Hälften av alla människor har någon gång haft hemorrojder under deras liv, enligt Vårdguiden. Om du sitter och gör nummer två så kan hemorrojderna pressas ut från tarmen, hemorrojderna känns som små knutor runtom ändtarmsöppningen.

Hemorrojder kan göra ont men ett av de vanligaste symptomen är att det börjar klia fruktansvärt i rumpan.

7. Du har herpes

Man kan inte bara få herpes runt munnen eller runt könsorganet. Man kan även få det runt skinkorna och ändtarmen. Men symptomen är likadana, vätskefyllda blåsor som blir till sår när de spricker. De ömmar väldigt ofta och kan klia.

Dela på Facebook
Annons