Intressant

8 läskiga saker som händer med kroppen – om du dricker läsk varje dag

Annons
av extraextra
17 april, 2020
Annons

Att ta ett glas läsk till maten kan vara gott. Men att göra det varje dag kan skada dig mer än du tror.

Att dricka läsk till maten är det många som gör. Men gör man det varje dag ska man vara medveten om sakerna som händer med din kropp.

Annons

Här är 8 dåliga saker som händer med kroppen om du dricker läsk varje dag:

1. Du kan få problem med tänderna

Att läsk inte är bra för tänderna vet man redan och om man dricker det varje dag så kan man tänka sig att det sliter en del på tänderna. En rapport från WHO och FAO 2003 visade att personer som dricker mycket läsk löper stor risk för hål i tänderna.

HealthLine skriver att sockret i läsken och bakterierna i munnen orsaker en syra. Syran angriper tänderna i ungefär 20 minuter efter att man tagit en klunk. Så om man tar små klunkar då och då så kommer tänderna vara under attack en längre tid.

2. Du löper större risk för flertal olika hälsoproblem

US Framingham Heart Study visade att ett intag av mer än 350 milliliter läsk varje dag ökar risken för bland annat fetma, metabola syndrom (som i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2), högt blodtryck och högt kolesterol.

Forskare har även hävdat att läsk kan vara lika skadligt som rökning.

3. Du går upp i vikt

Om du skulle dricka åtta glas av Coca-Cola istället för vatten får du i dig 5 432 extra kalorier i veckan.

4. Du får högre blodtryck

George Prior skulle se vad som hände om han drack tio glas läsk varje dag i en månad. Det som hände var att han gick upp tio kilo i vikt och hans blodtryck gick från 129/77 till 145/96, skriver Mirror.

5. Ökad risk för hjärtproblem

En studie som gjordes under flera år på Harvard University visade att om man dricker bara ett glas läsk om dagen så ökar risken för hjärtproblem med 20 procent. Studien gjordes endast på män.

6. Du behöver gå på toaletten mer ofta

Det gäller framförallt om du dricker läsk som innehåller koffein. Koffeinet drar till sig vätska, vilket betyder att du måste gå toaletten oftare och riskerar även att bli uttorkad, enligt Daily Health Remedies.

7. Du löper större risk för astma och KOL

En studie från University of Adelaide visade att mycket läsk ökar risken för sjukdomar som astma och KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom). Undersökningen visade att ju mer läsk en person drack, desto större risk var det att drabbas av sjukdomarna. 13,3 procent av de med astma och 15,6 procent av de med KOL uppgav att de drack läsk varje dag. Studien visade också, inte helt överraskande, att risken för sjukdomarna ökade om man röker, skriver The Guardian.

8. Kroppen påverkas på en gång när du dricker läsk

Redan efter tio minuter då du druckit en bruk med Coca-Cola reagerar kroppen, enligt The Renegade Pharmacist. Se på bilden nedan vad som händer:

Tryck på dela-knappen för att dina vänner också ska få del av denna information!

Dela på Facebook
Annons