Hemsk

9 värsta fängelserna i världen – Svält, tortyr och AIDS-epidemi

Annons
av extraextra
16 september, 2019
Annons

Runt om i världen finns det platser som vi inte ens skulle kunna föreställa oss i våra vildaste fantasier.

Dessa 9 platser är just sådana.

Annons

Här nedan är en lista på de 9 värsta fängelserna i världen.

9. La Santé prison, Frankrike

I centrala Paris ligger ett 150 år gammalt fängelse som håller mördare, tjuvar och politiska fångar. Fångarna har delats upp i 4 olika block beroende på vilket ursprung de har.

Fängelsets huvudläkare Véronique Vasseur publicerade år 2000 en chockerande bok om fängelset. I boken beskrev hon de smutsiga förhållandena på fängelset och om sjukdomar samt hygieniska brister hos fångarna. Efter boken tvingades regeringen förbättra fångarnas situation.

Mellan 2014 och 2019 har fängelset varit delvis stängt på grund av renoveringar.

8. ADX Florence, USA

ADX Florence är den absolut hårdast bevakade fängelset i USA. Admax utsågs till USA:s värsta fängelse år 2013 och har kritiserats för att vara omänskligt och inhumant.

Här hålls de allra farligaste brottslingarna i USA.

I fängelset spenderar brottslingarna 23 timmar av dygnet i sin cell på 3,5 x 2 meter utan någon annan mänsklig kontakt. Många fångar hungerstrejkar och många har tagit eller försökt att ta självmord.

7. Carandiru, Brasilien

Carandiru utsågs som ett av världens värsta fängelser fram tills att det stängdes 2002. Som mest hade fängelset 8000 fångar samtidigt och situationen var ohållbar. Kaoset urartade i våld, droger, prostitution och en AIDS-epidemi.

1992 dödades 102 fångar av polis i ett upplopp. I samma upplopp dödas nio andra av fångar.

6. Gldani, Georgien

I Georgien kan minsta lilla brott leda till fängelsestraff och i Gldani-fängelset är trakasserier, våldtäkt och tortyr en vardag.

2011 chockades världen efter att en video från fängelset läckte ut. I filmen såg man fängelsevakter våldta fångarna med batonger och kvastskaft.

5. Diyarbakir, Turkiet

På 80-talet var situationen på Diyarbakir-fängelset kaotiskt. Fängelset, som inhyste många politiska fångar och kurdiska aktivister, var en plats för mord och tortyr.

Flera fångar dödades både med våld och med skjutvapen. Det var även en hel del som begick självmord. Diyarbakir är en idag ett fängelse.

Bildkälla: Imgur

4. San Juan de Lurigancho, Peru

I Peru finns det ca 42 000 fångar runt om i landet som tas hand om av 63 läkare. Bara i San Juan de Lurigancho hålls 7 000 fångar trots att det bara är byggt för 2 500. I fängelset som är otroligt farligt och smutsigt hålls ficktjuvar, knarklangare och mördare.

Fängelset beskrivs som mer eller mindre laglöst, och spridningen av HIV och AIDS ses som okontrollerbar.

3. La Sabaneta, Venezuela

La Sabaneta är en av världens farligaste platser att vara på. Här hålls 4000 fångar trots att fängelset bara är byggt för 700. Fängelset styrs till 80 % av beväpnade fångar och vakterna har nästintill ingen kontroll alls. I ett våldsamt upplopp 1994 dog 108 fångar.

2013 gjordes en jätterazzia mot fängelset och det som hittades var bland annat 105 vapen, 23 000 kulor, 5 granater, 2 granatgevär och tolv kilo marijuana och kokain, enligt BBC.

Bildkälla: Imgur

2. Gitarama centralfängelse, Rwanda

Fängelset beskrevs som helvetet på jorden. Här hölls 7 000 män, kvinnor och barn i fångenskap på en yta motsvarande en halv fotbollsplan. 2014 utbröt en brand på fängelset och omkring 3500 fångar omkom. De resterande förflyttades till andra fängelser.

De flesta fångar var hutuer, som fängslades efter folkmordet under inbördeskriget. Nästan hälften av fångarna led av ruttnande fötter. Här sov fångarna i varandras avföring och många dog i sjukdomar.

Fängelset har länge betraktas som en av de värsta i världen på grund av sina höga dödstal, sjukdomar och kannibalism bland fångarna.

Bildkälla: Imgur

1. Kwan-li-so, Nordkorea

Fängelset, som även är kallad för Camp 22, är en ökänd straffkoloni som ligger mellan Nordkorea och Kina. Fängelset är totalt isolerad från omvärlden och här bor fångarna tillsammans med sina familjer på livstid.

På mitten av 50-talet hölls 50 000 fångar i fängelset.

En vakt som jobbat på fängelset har tidigare berättat att fångarna är som levande döda och många dör av undernäring, framförallt barn. Fångarna har hårda och långa arbetsdagar och får endast äta 360 gram majs om dagen. Fångarna blir även hjärntvättade.

Bildkälla: Imgur

Dela på Facebook
Annons