Nyheter

Agneta och Bengt kommer vräkas: ”Är rädd för vad som ska hända”

Annons
av extraextra
2 december, 2019
Annons

Hon har bott i tvårumslägenheten i centrala Stockholm i 35 år.

Nu tvingas 76-åriga Agneta och sambon Bengt bort från lägenheten – efter en lång tvist.

Annons

Huset ligger på en höjd. Från lägenheten på översta våningen kan man se en fantastisk utsikt över Stockholms innerstad.

När Agneta Forslund tittar ut över vyn är det frånvaron av fåglar som hon tänker på mest.

– Det stod ett stort träd här nedanför förut, och det flög runt kajor hela tiden. Men sedan högg de ner trädet. Då försvann de.

76-åringen återvänder till fåglarna när hon ska beskriva situationen som gjort att hon ska kastas ut från sin tvårumslägenhet som hon kallat för hem i 35 års tid.

Bildkälla: Aftonbladet

– Om en fågel inte passar in i flocken så blir den utstött. Det är samma sak för människor som är annorlunda. Jag vill leva mitt liv på mitt sätt. Det stör sig folk på. Det gör dem otrygga.

Orolig för att bli hemlös

Agnetas värderingar gjorde att hon hamnade på andra sidan av ombildningen av fastigheten, som genomfördes för cirka 10 år sedan.

– Ideologiskt har jag alltid varit vänster. Jag är inte intresserad av pengar och prylar. Jag vill liksom inte delta i kapitalismen.

– Om jag skulle köpa min lägenhet så skulle jag inte äga den ändå. Den skulle tillhöra banken.

Agneta hade några allierade, men det räckte inte. Stora delen av hyreslägenheterna i huset blev bostadsrätter värda flera miljoner kronor.

Allting var bra tills 2015/2016 när grannarna började klaga på paret. I domstolshandlingar slängs det beskyllningar fram och tillbaka. Fram kommer en lång och otrevlig konflikt – som Agneta och Bengt slutligen förlorade i hovrätten.

– Hela situationen är absurd. Jag kan inte tro att det är sant, säger Bengt.

– Men nu finns den här domen och den går inte att överklaga. Vi riskerar att hamna på gatan mitt i vintern.

Bildkälla: Aftonbladet

”Vill försöka hjälpa människor”

I början av 2019 utspelades den första rättsliga striden i hyresnämnden. I maj året innan hade bostadsrättsföreningen sagt upp Agnetas hyreskontrakt.

”Grund för talan är att Agneta har stört sina grannar och att det inte strider mot god sed i hyresförhållanden eller av någon annan anledning är oskäligt att hyresförhållandet upphör”, skriver styrelsen.

Agneta anklagas för att ha inhyst nattgäster i en omfattning som är lik vid ”social verksamhet”. Bengt anklagas för att ha varit berusad, aggressiv och hotfull i trapphuset i flera tillfällen. De pratar också om nedskräpning, misskötsel av tvättstugan och otillåten förvaring av prylar i allmänna utrymmen.

Bengt och Agneta förnekar alla dessa anklagelser.

– Det där om att jag ska ha haft härbärge är rent nonsens. Några gånger lät jag två romska kvinnor sova över hos oss, och en gång var en av deras makar med. Jag vill gärna försöka hjälpa människor som har det svårt, säger Agneta och fortsätter:

– Jag frågade flera grannar om romerna störde, och de sa nej. När jag fick höra om klagomålen så slutade de övernatta. Detta trots att Hyresgästföreningen sagt att man får ha vilka gäster man vill.

Och Bengt nekar att han skulle ha varit så pass berusad att han stört grannarna.

– Jag skrattar åt de påståendena. De har gjort en höna av en fjäder. Jag har väl varit lite full och gått i trappen, men får man inte göra det?

Bildkälla: Aftonbladet

Börjat packa: Känns orättvist

Hyresnämnden gav paret rätt att bo kvar:

”Hyresvärden har inte genom åberopad bevisning styrkt sina påståenden”, står det i beslutet.

Men styrelsen överklagade detta till hovrätten och innan ärendet prövades fick Agneta en förlikning – som hon tackade nej till.

– Jag skulle få bo kvar, men med en månads uppsägningstid. Jag tänkte att de skulle försöka få ut mig på nytt om jag skulle acceptera det, men det kanske var dumt.

– I samband med detta bestämde sig juristen från Hyresgästföreningen att hoppa av, så i hovrätten fick jag hjälp av en vän som tidigare var nämndeman

Hon fortsätter att förklarar hur hon inte fick säga sitt.

– Mina vittnen kom inte med alls i domen, och allt kändes så stressat. Jag känner mig helt rättslös.

Domstolen var på styrelsens sida.

”Hovrätten finner genom förhörspersonernas uppgifter och den skriftliga bevisningen utrett att det under flera års tid förekommit störningar i boendet”, skriver rätten.

”Enligt hovrättens mening har Agneta i hög grad åsidosatt sina förpliktelser enligt hyresavtalet.”

När Agneta och Bengt träffade Aftonbladet var det bara några dagar kvar tills de är skyldiga att flytta ut. Paret hade börjat packa ner saker i flyttlådor men är beslutna om att inte ge upp lägenheten frivilligt.

– Jag är rädd för vad som ska hända. Allt känns så fel och orättvist. Jag är väldigt oroliga för att vi ska bli hemlösa, säger Agneta.

Dela på Facebook
Annons