Nyheter

Alvar, 12 år, hjälpte funktionsnedsatt man – blev misshandlad istället

Annons
av extraextra
15 maj, 2019
Annons

Det var på torsdagen som 12-årige Alvar upptäckte en funktionsnedsatt man med tunga kassar.

Alvar hjälpte mannen men det slutade med att han blev misshandlad i centrala Uppsala.

Annons

Genrebild: Mannen i rullstol är inte personen det handlar om i texten

Det var en tonårspojke som dök upp medans Alvar hjälpte den funktionsnedsatta mannen. Tonårspojken började bråka med mannen och då gick Alvar emellan och även han blev misshandlad.

– Det var jättemånga vuxna som stod bredvid men ingen gjorde något, berättar han.

Den som först uppmärksammade Alvar Björks insats på centralstationen i Uppsala var UNT.

När Alvar var på väg hem från skolan så fick han syn på den nedsatta mannen som hade svårt att bära sina tunga matkassar.

”Han skrek och hade lite för stora byxor så han tappade dem. Han bar på tunga kassar så jag erbjöd mig att hjälpa honom med påsarna och det ville han. Då tappade han byxorna igen och då kom en kille i 16-årsåldern fram och muckade med mannen. Han var på väg att gå på honom så då gick jag emellan”, berättar Alvar för Expressen.

Det slutade med att pojken misshandlade Alvar genom att sparka honom hårt i magen. Pojken smet därefter iväg och hoppade på en buss.

– Det gjorde jätteont. Men jag var också väldigt rädd. Det var jättemånga vuxna som stod bredvid men ingen gjorde något, fortsätter Alvar.

Alvar förstår inte varför ingen ingrep på händelsen. Klockan var bara 15.00 och han säger att det var runt fem vuxna som kollade på medans han blev misshandlad.

– Jag tycker det är hemskt att ingen hjälpte till. De kanske var rädda. Han kunde ju ha gått på dem med, de hade barn bredvid sig.

Bildkälla: Privat

Mamma Hanna: ”Är väldigt stolt”

Alvar skyndade sig hem till sina föräldrar som polisanmälde händelsen, och sen åkte de till akuten.

– Jag blev undersökt och först trodde de att min lever hade skadats. Men jag tog blodprov och det var inget fel med den. Det är kanske sprickor i revbenet.

Mamma Hanna Björk säger att hon har mixade känslor när det gäller händelsen.

– Jag är väldigt, väldigt stolt över Alvar för att han ville hjälpa mannen från början och att han vågade gå emellan och att det var en självklar reaktion för honom, säger hon och fortsätter:

– Men självklart är jag också arg och ledsen för att det hände och för att de som stod bredvid inte ingrep. Hade de gemensamt gått dit och verbalt sagt ifrån så hade pojken antagligen inte fortsatt.

Efter det som hände Alvar så säger mamma Hanna att hon kommer förmodligen vara mer orolig över honom än innan händelsen, dock så vill hon inte låta rädslan styra livet.

– Uppsala är inte så tryggt som det har varit. Han går i skolan och måste ta sig via stationen för att komma hem så det är klart att det kommer finnas med i bakhuvudet. 

Alvar säger att han inte är jättearg över det som hänt och skulle även kunna förlåta honom som gjorde det.

 – Om jag skulle träffa killen så skulle jag inte vara så jättearg. Jag skulle förlåta honom.  

Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisens region Mitt bekräftar att en polisanmälan är upprättad men kan på söndagen inte lämna några mer uppgifter i ärendet.

Dela på Facebook
Annons