Nyheter

Anettes son Joakim, 29, lurades till en dödsfälla av sin barndomsvän

Annons
av extraextra
12 januari, 2020
Annons

Anette Sturks son Joakim Durhan, 29, blev lurad till döden av en barndomskompis.

När han kom till vännens lägenhet i Kiruna sprang det in två män i lägenheten och trion slog, sparkade och ströp Joakim till döds – innan de dumpade hans kropp i skogen och tände eld på den.

Annons

Ingen blev dömd för mord och mamman kräver nu att rättegången tas om.

– Jag vet att det var planerat. För om de hade misshandlat Joakim och låtit honom överleva hade de fått se sig bakom ryggen för resten av sina liv, säger Anette Sturk, 52.

Någon gång efter 04, lördagsmorgonen den 27 juli, slutade han andas i barndomsvännens kök i Kiruna.

Bildkälla: Privat

Joakim Durhan blev slagen med knytnävar och tillhygge samt sparkad och strypt av sin 29-åriga barndomsvän, en 38-årig tidigare kärleksrival och en bekant 37-åring som han inte sett på 18 år.

Det tog 19 dagar för kroppen att hittas efter hans försvinnande. Hittad nedgrävd under stockar och stenar i skogsmark nära Vittangi, kraftigt bränd med bakbundna händer och ett lakan över sig.

Min son var inte någon ängel. Han har suttit inne flera gånger, även för misshandel. Jag säger inte att min son inte var bråkig och stökig. Visst var han det. Och det är därför jag vet att det här var planerat, säger Anette Sturk, 52, Joakims mamma.

Bildkälla: Privat

Joakims mamma: ”Deras plan var att döda honom”

Hon är övertygad om att sonens död inte var en olycka som skett på grund av misshandel.

– De visste att man inte spöar Joakim ostraffat, för han hade gett tio gånger mer tillbaka. Därför vet jag att deras plan var att döda honom.

Gällivare tingsrätt meddelade sin dom den 3 januari. 38-åringen och 37-åringen fick 8 års fängelse var för synnerligen grov misshandel, grovt vållande till annans död och brott mot griftefriden. Joakims 29-åriga barndomskompis friades för brott mot griftefriden. Tingsrätten bedömer att det inte var utrett att han hanterat den döda kroppen på samma sätt som de andra och fick därför 7 års fängelse.

Ingen blev dömd för mord, något åklagaren yrkat på. Detta eftersom tingsrätten varken ansåg att trion hade uppsåt att ta livet av Joakim eller att de hade varit likgiltiga inför om misshandeln skulle orsaka hans död, som kallas för likgiltighetsuppsåt.

Kriminologen Leif GW Persson kommenterade nyligen fallet i TV4:s Brottjournalen.

– Jag tycker att tingsrätten har tagit lite lätt på likgiltighetsuppsåtet.

– De (tilltalade) borde ha räknat ut att gör man så här med en människa så kommer han att dö. Man kan inte utesluta att hovrätten intar en mer formell hållning och då blir det 18 års fängelse i stället för åtta respektive sju år.

Bildkälla: Privat

Anette Sturk om domen: ”En spark i magen”

– Jag blev chockad. Jag blev så fruktansvärt arg, ledsen och besviken. Det kändes som att någon hade sparkat mig i magen. Jag hade i alla fall räknat med mellan 14 och 18 års fängelse, minst. Åklagaren yrkade på 18 år, säger hon.

Hon sagt till vice chefsåklagare, Anna Bergström, att hon vill att domen överklagas. Åklagaren har inte bestämt sig än.

Uppgifter från förundersökningen och domen visar på att de med motivbilder för att vilja skada Joakim var den 29-årige barndomskompisen och 38-åringen.

Barndomskompisen hade känt sig mobbad av Joakim under deras uppväxt. Det fanns också en konflikt om en narkotikaskuld i bakgrunden, och att han ska ha känt sig hotad av Joakim.

38-åringen och Joakim hade vid flera tillfällen haft ett förhållande med samma kvinna. När 38-åringen och kvinnan till sist blev ett par ska Joakim ha fortsatt sin kontakt med kvinnan – något som ska ha retat upp 38-åringen.

Mobbning och svartsjuka

Tillsammans ska männen ha kommit överens om att lura Joakim till barndomsvännens lägenhet för att hämnas på honom, genom löften om narkotikaklassade läkemedel.

37-åringen som inte hade någon konflikt med Joakim och inte heller träffat honom sedan han var barn gick också med på att hjälpa till.

Någon minut efter att Joakim kommit in i barndomsvännens lägenhet sprang de äldre männen in. Medan 38-åringen slog Joakim så hoppade 29-åringen runt och slog och sparkade där han kunde komma åt. Enligt de andra, ska han även ha tagit upp en termos som han slog Joakim i huvudet med så att det forsade blod från hans panna.

Männen vittnade om att Joakim höjde knytnävarna själv till en början och försvarade sig – men att det var hopplöst.

Bildkälla: Polisen

Polisens telefonsamtal till mamman: ”Då försvann allt hopp”

Joakims bil hittades samma dag som han försvann, parkerad utanför barndomsvännens lägenhet. Barndomsvännen greps den 2 augusti och dagen därpå greps 38-åringen och 37-åringen.

Det var inte förrän den 15 augusti som 38-åringen berättade var Joakims kropp låg nergrävd.

Polisen ringde Anette Sturks mobiltelefon och bad henne ta sig hem – då de hade något att berätta.

– De kom och jag såg på deras miner. De sa att de hade hittat en kropp och att det till 100 procent var Joakim. Jag rasade ihop i en hög och skrek. Det sista som överger en är hoppet, jag hade hoppats att han skulle ta sig hem levande. Men då försvann allt hopp, berättar Anette Sturk.

– Jag har ett foto på honom här på bordet och tänder ett ljus för honom. Varje dag brinner ljuset och jag pratar med honom. Jag säger god morgon och god natt. Men det är som att det inte går att ta in att han är borta för alltid. För evigt.

Bildkälla: Privat

Dela på Facebook
Annons