Intressant

Att vara singel är lika farligt som att röka – enligt studie

Annons
av extraextra
12 juni, 2020
Annons

Single and ready to mingle? Enligt danska forskare kan det då vara läge att sätta fart att hitta någon att leva med.

Varför? Jo, singellivet kan nämligen vara lika farligt som att röka. ​​

Annons

Lever du ensam och har planer på att göra det resten av livet? Kanske inte världens bästa idé enligt danska forskare.

90 PROCENT STÖRRE RISK ATT DÖ AV EN HJÄRTSJUKDOM

De män som bor och lever ensamma har hela 90 procents högre risk att dö av en hjärtsjukdom jämfört med de som bor tillsammans med någon. Det är lika stor risk som för personer som är rökare.

I en dansk studie har forskare följt 3 300 män från Köpenhamn i 32 år. Flera biologiska och miljöfaktorer har granskats men också personernas livsstil. Några viktiga punkter som vägts in i studien:

Studien påbörjades på 1980-talet och har nu kommit fram till ett resultat som har publicerats i European Heart Journal.

Så, vad visar resultatet? Jo, lever du med någon så löper du betydligt mindre risk att dö av hjärtsjukdomar än om du lever ensam.

– Det visar ändå att de som lever ensamma löper en avsevärd större risk för att dö av hjärtsjukdomar än de som lever med någon. Det är farligt att vara ensam för de flesta människor. Det är en stark signal, säger läkaren och kardiologen Magnus T. Jensen som även är huvudansvarig för studien till norska TV2.

DEN KLARA SKILLNADEN

Men något som studien även visar på är att riskerna ser olika ut beroende på vilken social grupp som deltagarna i studien tillhörde. Exempelvis så hade varken universitetsutbildade eller personer med en chefsposition inte alls lika stor risk att leva ensamma.

Anledningen till att de har mindre risk att drabbas av hjärtsjukdomar är för att de oftare har ett bredare kontaktnät, vilket även ofta leder till olika sociala resurser, skriver norska TV2.

Dela på Facebook
Annons