Nyheter

Barnmorskan ångrar sig nu – efter ha skurit i över tusen flickor

Annons
av extraextra
2 december, 2019
Annons

I Olgulului, Kenya, hjälper massajernas traditionella barnmorskor barn till världen.

Men många av de håller också i kniven när unga flickor könsstympas.

Annons

Barnmorskan Naomi Kupere, 65, har skurit i över tusen flickor – nu ångrar hon sig.

Naomi Kupere var givetvis medveten om den extrema smärta som könsstympning innebär. I hennes ungdom hade hon fått sitt underliv urgröpt med en slags vässad järnsked. Men att könsstympning kan leda till svåra infektioner, infertilitet, posttraumatisk stress och i värsta fall döden var inget hon visste om.

Hon likaså många andra kvinnor i byn Noonchokuti i södra Kenya trodde tidigare att de många utdragna förlossningarna och komplikationerna efteråt var normalt. Det var inte förrän representanter från kyrkan började komma för några år sedan som hon började få en annan bild på det hela. Att det hon gjorde var fel.

Men den insikten kom inte lätt.

– När de bad mig att sluta ville jag först inte lyssna. Jag trodde att de var avundsjuka på min affärsverksamhet, säger hon till Expressen.

Bildkälla: Aftonbladet

”Förstör familjer”

För Naomi Kupere var könsstympningarna en viktig inkomstkälla, speciellt efter att proceduren förbjöds 2011. Då steg priset på en könsstympning motsvarande ungefär 100 kronor till 400 kronor. Hon säger att numera känns det som om det vilar en förbannelse över pengarna hon tjänade på sitt rakblad.

– Beslutet att ge upp könsstympningarna känns bra. Särskilt när jag har fått höra att kvinnor som inte är stympade kan tycka om att ha sex, och att de ibland till och med vill mer än männen. Könsstympning förstör familjer och äktenskap.

Kniven

I en annan by nära har barnmorskan Linti ene Sampue kommit fram till samma slutsats. Hon tar fram sin lilla fickkniv och rakblad som hon tidigare använt med stolthet och tittar upp med allvaret i blicken.

– Att könsstympa en flicka är som att hugga ner ett träd, bara för att efteråt inse att det var trädet som gav dig skugga.

Dela på Facebook
Annons