Nöje

Big Brother-Samis nazistiska koppling kritiseras av tittarna

Annons
av extraextra
14 februari, 2020
Annons

Sami Jacobsson är en av deltagarna som tävlar om en miljon kronor i årets upplaga av ”Big Brother”

Dock finns det bilder på honom iklädda tröjor med Vit makt citat och nazistiska tatueringar på hans kropp.

Annons

På måndagen klev de tolv deltagarna in i ”Big Brother”-huset som sänds på TV4 och C more.

Bland deltagarna finns Sami Jacobsson som tidigare synts i bland annat dokumentären ”Raggarjävlar” i SVT.

Inför programmet beskrev han sig själv som en ”glädjespridare” som sticker ut från mängden. Han säger även att han kommer från en tuff bakgrund som har härdat hans psyke och ”gjort att han bryr sig extremt mycket om andra och han rycker in om han ser att någon sitter ensam eller känner sig utanför”.

Big Brother

Kritiska tittare

Men efter att Sami klivit in i huset har många kritiserat hans koppling till Vit makt-miljö.

På hans Instagramkonto finns bland annat bilder där man ser ett hakkors intatuerat på hans högra ben. På en annan bild syns en tatuering med Nazitysklands statsvapen. Bilden lades ut 2019.

Han har även lagt upp en bild med en tröja med märkessymbolen för ”European Brotherhood” som är ett högerextremt klädmärke.

I ett klipp från dokumentären ”Raggarjävlar” syns också tatueringen med sifferkombinationen 1488 på hans vänstra handled.

Det betyder 1488

14 står för det som kallas ”de 14 orden” som är: ”Vi måste säkra existensen av vårt folk och en framtid för våra vita barn”. 8 står för den åttonde bokstaven i alfabetet, H, och 88 står således för ”Heil Hitler”. Det berättar Daniel Poohl som är vd för den antirasistiska stiftelsen Expo.

– Om man tänker sig extremhögern som ett eget politiskt fält så befinner sig de som använder begreppet 1488 på den absolut yttersta kanten. Det är den mest extrema formen av högerextremism vi har. Det är där vi har sett terrordåd de senaste decennierna, det är där man förespråkar diktatur, det är där man förespråkar etnisk rensning, säger han.

– 1488 är ett sätt att säga ”jag är Hitlers arvtagare”. Det går inte att uttrycka att man är nazist på ett tydligare sätt än att säga 1488.

Syftet med sifferkombinationen, berättar Daniel Poohl, är att kunna slå ifrån sig anklagelser om hets mot folkgrupp.

– Det är en tradition som har växt fram i en politisk rörelse som befunnit sig i marginalen där en del av deras retorik är olaglig för att den utgör hets mot folkgrupp. Där har man byggt den här hemlighetslogiken. Man ska kunna säga jag är nazist utan att folk fattar att man är det.

Vit Legion och Nothung

Sami har även delat Vit makt-musik på sitt Instagramkonto, enligt Nyheter24. På en bild ur dokumentären ”Raggarjävlar” har han en tröja med bandet Vit Legions logga och han ska också ha hyllat bandet Nothung – ett band som bland annat sjunger om hur de har ”lampor utav judehud”.

– Banden Vit Legion och Nothung är band som är kopplade till samma idévärld, säger Daniel Poohl.

Har tidigare förnekat att han varit nynazist

Sami Jacobsson har tidigare förnekat att han har varit nynazist.

– Jag står för mina skelett i garderoben som jag anser att det är i dag. Vissa håller fortfarande på med sådant här medan andra inte gör det. Jag hade på mig det här då. Men jag står inte för sådana åsikter, sa han till Aftonbladet i juni 2019.

Då kommenterade han även tröjan med högerextrema klädmärket ”European Brothers”.

– Jag gick runt med sådant för några år sedan. Det handlade mest om attityden, och att göra revolt. Man går emot saker och ting. Jag är politiskt obunden, säger han.

TV4:s svar

När Expressen har frågat TV4 angående hur castingförfarandet gått till har de fått detta till svar.

Det svar som hittills kommit är från Joel Bendrik, exekutiv producent för ”Big brother”, som säger att de har pratat med Sami Jacobsson.

”Sami har i samtal med mig och produktionen tydligt tagit avstånd från rasism och högerextremism. Han har också valt att tatuera över de här tatueringarna”, skriver han i ett meddelande och fortsätter:

”Vi tog med Sami i Big Brother för att han är en intressant personlighet, som nu säger att han vill göra allt för att hamna på rätt bana i livet igen.”

Dela på Facebook
Annons