Djur

Blev biten av giftig orm – fick betala 150 000 kronor för motgift

Annons
av extraextra
10 juni, 2020
Annons

Att bli biten av en orm kan inte bara sluta illa, utan även väldigt dyrt.

Flera personer blev i somras bitna av exotiska giftormar, en av dem boendes i Mellansverige.

Annons

Men hur det gick för personen är oklart, annat än att det blev en dyr historia. Det var nämligen apoteket C W Scheele på Klarabergsgatan i Stockholm som snabbt fick fixa fram serumet.

– Det var en riktigt farlig orm, en skallerorm. I det här fallet var det väldigt bråttom att få iväg motgiftet till sjukhuset, säger apotekschefen Katarina Sommar till TT via Sydsvenskan.

Därefter kunde apoteket fakturera landstinget på 150 000 kronor.

NATIONELLT UPPDRAG FÖR MOTGIFT

Apoteket C W Scheele är ansvariga för att ta hand om landets antidotlager, det vill säga motgift – ett uppdrag de har fått från socialstyrelsen.

– Om det är någon som blir biten av en orm i landet så skickar Scheele motgift. Antidoser finns även på en del sjukhus, men särskilt dyrare ormserum har vi här. Det kan vara mot taigan eller kobra, som kostar väldigt mycket att ta fram, berättar Sommar.

Sällan skickar apoteket serumet till personer som arbetar med farliga djur. Det är oftast till folk som har blivit bitna av de giftormar som de har som husdjur. Något som händer några gånger om året.

Det dyra ormserumet betalas med skattemedel.

– Det är ingenting som patienten står för, det är en kostnad som landstinget står för, berättar Erik Berglund, presstalesperson på Stockholms läns landsting, till TT via Sydsvenskan.

Dela på Facebook
Annons