Intressant

Borsta tänder före eller efter frukosten? Här är svaret du väntat på

Annons
av extraextra
12 september, 2019
Annons

Det är en tweet om tandborstning som fått folk att ha olika åsikter.

Vissa säger att det är jättekonstigt att borsta tänderna innan frukost. Medans andra fattar inte hur någon kan äta frukost utan att borsta tänderna innan.

Annons

Man kan ju gå i flera år och ta just den saken för givet. Men vad är det som faktiskt stämmer här då?

En del är helt säkra på att man ska borsta tänderna före frukost medans andra är supersäkra på att man ska borsta efter frukosten.

För en Twitter-användare kom det som en chock när hen fick höra om att vissa borstar innan frukosten.

Bildkälla: Twitter

Det dröjde inte länge förrän kommentarsfältet fick många starka åsikter kring vad som faktiskt är det rätta sättet.

Bildkälla: Twitter

Rätt så blandade åsikter skulle jag vilja påstå. Men vad är det rätta då?

”Borsta tänderna efter varje måltid”

Nyheter24 har tagit kontakt med Kåre Buhlin, docent och övertandläkare vid Karolinska institutet.

– Tandvården har en ganska klar uppfattning om att vi ska borsta tänderna efter frukost. Du ska egentligen borsta tänderna efter varje måltid – oavsett om det är frukost, lunch eller middag, säger övertandläkaren till Nyheter24.

Det han menar är att förvirringen vid tandborstning innan frukosten är för att många tror att man ska ta bort bakterierna som samlats under natten. Och att det därför skulle bli mindre skada om man borstar innan man äter frukost.

Bildkälla: Pixabay

– Men det finns ingen anledning att borsta tänderna innan frukost. Den eventuella effekten är högst marginell av att borsta bort bakterier på tänderna som man då skulle få, fortsätter Buhlin.

Tanken är då att färre bakterier ger mindre skada på tänderna.

Men det som faktiskt avgör det hela är pH-värdena i munnen. Oavsett vad du äter eller om du har borstat eller inte så händer detta.

Munnen mår bättre om man har ett basiskt pH-värde. Det är därför det är viktigt att borsta med fluortandkräm efter frukosten, så att pH-värdet åker upp igen.

Väntetid är viktigt

Man har tidigare fått lära sig att det inte är bra att borsta tänderna efter man har haft en frukost med sura livsmedel som har ett surt pH-värde, som till exempel juice.

– Man blandar ihop det, om du dricker juice ska du inte borsta tänderna minuten efter. Då kan emaljen ta skada. Munnen måste få vila. Om du druckit kraftigt syrehaltiga drycker och borstar direkt efteråt kan det göra en liten skada på tänderna och vid många upprepade tillfällen kan det resultera i ett hål. Däremot är väntetiden mindre viktig om du inte äter så sura matprodukter, menar Buhlin.

Du behöver alltså vänta en liten stund efter att du har ätit för att må bäst i mun.

– Oavsett när man borstar ska man vänta ett tag mellan matintag och borstning. Äter du exempelvis godis på kvällen ska du vänta ungefär en halvtimme innan du använder tandborsten, avslutar Buhlin.

Dela på Facebook
Annons