Djur

Chockerande bilderna avslöjar misären på Arlagården

Annons
av extraextra
29 januari, 2020
Annons

Nya bilder visar hur kor lever i misär och avföring på en Arlagård i Hälsningland.

Det är ”Uppdrag Granskning” och SVT som avslöjar bilderna.

Annons

Arlas hemsida målar upp sina gårdar och kor som lyckliga, väl omhändertagna och fulla av grönska.

Under fliken ”ko-filosofi” skriver mejeriföretaget: ”Vi Arlabönder är måna om att korna är friska och sköts med omsorg… Om korna mår bra så blir mjölken bra.”

Dock visar bilder från Uppdrag Granskning något helt annat.

Bildkälla: SVT

På en gård i Hälsingland lever korna i misär och får ligga i sin egna avföring. Många av korna är dessutom extremt magra.

Gården levererar tiotusentals liter mjölk Arla varje vecka.

”Bland det värsta jag sett”

När Margareta Stéen, docent i veterinärmedicin, får se bilderna fylls hennes ögon av tårar.

– Jag som har varit länsveterinär i så många år, jag måste säga att detta är bland det värsta jag sett. Detta är verkligen ovärdigt. Jag har inte sett något liknande, säger hon i programmet och fortsätter:

– Det är verkligen ovärdigt.

Bildkälla: SVT

Vill inte kommentera bilderna

Varken gårdsägaren i fråga eller Arla har kommenterat filmerna. I ett mejl skriver dock Arla att de nyligen gjort en revision på gården som inte visade några allvarliga brister.

Tidigare anställda på gården vittnar däremot om den dåliga djurhållningen och usla arbetsförhållandena som fanns på gården.

– Jag såg att djuren inte behandlades väl av de ansvariga. Ägaren var inte inblandad i att sköta gården. Han brydde sig inte, säger en före detta anställd på gården.

Länsstyrelsen har fått in 38 anmälningar mot gården och dess ägare de senaste 10 åren. Man har då antecknat att korna varit magra och smutsiga.

Bildkälla: SVT

Nu har polisen startat en förundersökning.

Uppdrag gransknings reportage om Arlagården går att se på SVT Play från 12.00 och sänds onsdag 29 januari på SVT1 20.00.

Dela på Facebook
Annons