Intressant

Därför kan du få ont i underlivet – när du har sex

Annons
av extraextra
9 juni, 2020
Annons

Sex är menat att vara något positivt och härligt, men för en del kan vaginalt samlag vara synonymt med smärta och obehag.

Här är 5 anledningar till varför det kan göra ont när du har sex.

Annons

Här har vi listat fem anledningar till varför du kan få ont av sex.

1. Du hinner inte bli våt

Ibland är det kanske pang på när man vill ligga – en snabbis i all ära men förspel är a och o. Att ha sex utan att vara tillräckligt kåt kan göra väldigt ont.

2. Du använder inte glidmedel

Har du ändå bråttom med att få till det? Använd glidmedel eller kanske ännu bättre, kokosolja – det kan göra underverk för ditt sexliv. Vi lovar!

3. Du saknar sexlust

Försöker du övertala dig själv om att du är pepp på att ligga fastän att du egentligen inte är det? Du kanske tycker att du ”borde vilja” ha sex, men ibland finns lusten inte där – och det är okej. Ha inte sex om du inte känner för det.

4. Det blir en ond cirkel

Har du haft ont vid sex tidigare kan det sätta sig i huvudet och påminna dig om hur ont det gjorde sist när det är dags nästa gång. Förknippar du sex med smärta kan det leda till att du spänner dig – och således får ont (igen).

5. Du kan ha en infektion eller besvär

Har du ont när du för in något i underlivet kan du ha vaginism, även kallat slidkramp. Vårdguiden skriver att det kan orsakas av tidigare händelser när det gjort ont vid sex eller att du har blivit rädd. En annan orsak kan vara att du har vestibulit vilket är att du får ont i slidöppningen när du har samlag. Sex kan också göra ont om du har drabbats av en infektion i underlivet.

Är det plågsamt varje gång du har sex? Om samlagssmärtorna inte går över, kontakta en gynekolog – det finns hjälp att få! Ta dina smärtor på allvar! Det kan röra sig om endometrios, vaginism eller vestibulit och måste utredas.

Dela på Facebook
Annons