Hus & hemma

Det här äckliga händer i sängen – om du inte byter lakan tillräckligt ofta

Annons
av extraextra
23 mars, 2020
Annons

Handen på hjärtat – hur ofta brukar du tvätta sänglakanen?

Nå, det här kommer i alla fall få dig på andra tankar.

Annons

Det finns inget bättre än att krypa ner i en nybäddad säng. Efter en lång dag kan man luta sig tillbaka, andas ut och tänka på hur bra livet är.

Men helt ärligt, vem orkar egentligen tvätta lakanen och byta dem typ hela tiden? Det finns ju en hel del annat, lite roligare, saker att göra såklart.

Saken är den att det nog är viktigare än man kan tro att byta lakanen. Rent hygieniskt, såklart.

Det här händer med dina lakan

Under natten tränger sig nämligen kroppsvätskorna in i lakanen, och det rör sig inte bara om svett utan även en del mer motbjudande vätskor, som sätter sig i lakanen.

– Det går att hitta saliv, urin, genitalvätskor och avföring i fibrerna. Om sängkläderna inte tvättas regelbundet kan man smittas av fotsvamp och andra svampar som förs över från tyget, förklarar tvättexperten Mary Marlowe Leverette för About.com.

Det är alltså om man har sår som man kan få svamp av tyget i sig.

Dessutom lockar döda hudceller till sig kvalster som gillar att festa på människokött. Miljontals kvalster bor i sängen och lever på död hud. Det är också de som gör att madrassen med tiden blir tyngre.

Men eftersom de äter, bajsar de också, och det är just deras bajs som kan orsaka astma och allergier. För att bli av med dem måste man tvätta regelbundet.

Så ofta ska du tvätta

Ju längre man drar ut på att tvätta, desto svårare blir det att få bort.

– Idealiskt är att tvätta sänglakanen en gång i veckan på de högsta graderna som rekommenderas för tyget, säger Marlowe Leverette till About.com.

Dela på Facebook
Annons