Djur

Det här ska du göra – om du kommer i närkamp med en haj

Annons
av extraextra
2 september, 2019
Annons

Både på vår jord och i våra vatten finns det en mängd farliga djur och har vi tur kommer vi aldrig stöta på dem.

Har vi dock otur så är det bra att veta hur man ska försvara sig för att få en chans att överleva.

Annons

Det är väldigt många som är rädda för att bada i hav och det är egentligen inte så konstigt. I haven lever en mängd djur som kan innebära livsfara för oss.

Men om man vet hur man ska agera när faran skulle komma så kan man kanske våga sig ut i det öppna vattnet ändå.

Den senaste tiden har svenskarnas semesterparadis Mallorca drabbats av panik efter flera incidenter med hajar.

Farligaste hajarna

Det är Nyheter24 som varit i kontakt med marinbiologen och vithajsforskaren David C. Bernvi och han förklarade att det är extremt ovanligt att hamna i en närkamp med en haj.

– Det är väldigt ovanligt, även om det sker angrepp så kan det vara vissa år då det inte sker några alls. Ibland räknar man med ett angrepp per år. I Sydafrika, där jag är aktiv, så är det ungefär ett per år. Tittar man på hela världen så är det cirka 100 angrepp per år. Ungefär 5-10 är dödliga, men det varierar år för år, säger David.

Han fortsätter berätta vilka hajar som är farligast och som mest troligt kan gå till attack mot oss människor.

– Det är vithaj, tigerhaj och tjurhaj. I just den ordningen. Vithaj är den som toppar statistiken, sen är det tigerhaj och tjurhaj, säger han och fortsätter:

– Det finns 534 arter av hajar och resten är i princip harmlösa för människor, men de är dock kapabla till att skada människor om de angriper. Det finns citronhaj och blåhaj till exempel som kan skada människor men totalt är det cirka 50-80 arter som rapporterats ha angripit människor.

Så ska du försvara dig

David ger även tips på vad man ska göra om man upptäcker en haj i närheten av där man badar.

– Först och främst så beror det på vad det är för haj, men säg att det är en vithaj. Då är det bra att man håller sig lugn och visa att man ser hajen. Oftast är det så att de kommer nära om de tror att man inte ser hajen. Kan du visa upp att du ser den så håller den sig lite på avstånd och cirkulerar. Hajen vill inte heller bli angripen och håller sig då på avstånd.

Om hajen ändå skulle gå till attack finns det några knep man kan ta till för att få bort den. Försök att få in slag eller sparkar på nosen, ögonen eller på gälarna.

– Slå hajen på nosen, de har elektroreceptoriska porer på nosen som kallas för lorenzinska ampuller. Får man in ett slag där så överbelastar man det systemet och då släpper dom. Man kan trycka in ögonen, de är väldigt känsliga, säger han och fortsätter:

– För även om till exempel vithajen rullar tillbaka sina ögon så ska du attackera dom, för de är så pass viktiga för hajen. Förutom de två ställena så är det gälarna som är känsliga, de kan man sparka eller slå på, för där sitter blodkärl som är oerhört känsliga.

Dela på Facebook
Annons