Intressant

Din tvättvana gör dig sjuk – så äckliga är dina ”rena” underkläder

av extraextra
17 juni, 2019
Annons

Det kan kännas frestande att slänga in din städtrasa samtidigt som du tvättar dina underkläder eller andra kläder när du väl tvättar.

Dock är detta långt ifrån att vara bra.

Annons

Du kan lätt skapa en ”bakteriesoppa”, säger hygienexperten Lisa Ackerley till Daily Mail.

Hygienexperten Lisa Ackerley säger att tvätta sin tvätt i kallare vatten är dåligt. Det är många som gör det för att kläderna inte ska krympa eller få skador på sig. Men Lisa varnar om att det leder till en kraftig spridning av bakterier.

Konsumenter tror att normala tvättprocedurer rengör kläder, men att någonting ser rent ut innebär inte nödvändigtvis att det rent hygieniskt är rent, säger hon till tidningen.

Bildkälla: Pixabay

Tvättvanan kan göra dig sjuk

Lisa Ackerley uppmanar nu allmänheten att tänka till en extra gång om hur du tvättar, för att du inte ska bli sjuk.

Om du stoppar någonting som är full med bakterier i tvättmaskinen kommer bakterierna bara blandas runt och skapa en ”bakteriesoppa” – om du inte gör någonting för att döda dem, förklarar hon.

Flera tusentals avföringsbakterier på ”rena” underkläder

Det är inte bara din smutsiga mopp eller snuskiga städtrasor som skapar orena bakteriehärdar i tvättmaskinen och på kläderna. Det kan finnas cirka hundra miljoner E. Coli samt andra bakterier på dina underkläder och likaså dina kökshanddukar.

Forskare som har räknat ut infektionsriskerna med koppling till lågtemperaturtvätt har kommit fram till resultatet att det finns runt 10 000 bajspartiklar på varje par ”rena” trosor.

Oavsett om du tvättar underkläderna i lågtemperatur gör det inte särskilt mycket nytta. Bakterierna överlever låga temperaturer vilket innebär att dina kläder är fortfarande ohygieniska och finns risk för att göra oss sjuka. Exempel, du tvättar dina underkläder samtidigt som kökshandduken på låg temperatur och använder den sedan på din disk, det låter inte riktigt fräscht eller hur?

Det är höga temperaturer som gäller

Enligt hygienexperten är det bäst att sortera din tvätt så underkläderna, städs- och kökshanddukarna tvättas var för sig. På detta sätt undviker du en bakteriehärda och så undviker du att din tvätt missfärgas från de olika kemikalierna.

För att bli av med bakteriesmittan i din tvättmaskin är det effektivaste sättet att tvätta dina kläder i 90-grader. Detta gäller också för dina sängkläder, glöm inte att din tvätt måste torkas ordentligt!

Dela på Facebook
Annons