Nöje

Disneys ändring i de klassiska filmerna: ”Ett första steg”

Annons
av extraextra
17 november, 2019
Annons

Streamingtjänsten Disney Plus lanserades nyligen i USA.

Användare har upptäckt att Disney har infört varningar innan en del av äldre filmerna eftersom en del innehåller rasistiska karikatyrer, skriver Washington Post.

Annons

Klassiker som ”Peter Pan”, ”Lady och Lufsen” och ”Dumbo” och mer finns tillgängliga på den nya streamingtjänsten Disney Plus, som lanserades nyligen i USA, Kanada och Nederländerna.

Men innan filmerna börjar visas en varning om att de kommer visas som original och kan därför ”innehålla föråldrade kulturella föreställningar”.

Beslutet om att visa varningar innan de klassiska filmerna börjat har hyllats av folk som tycker att Disney har en skyldighet och ansvar att göra det. Men samtidigt har beslutet kritiserats av de som tycker att formuleringen är avvisande.

”Känns som ett första steg”

De blandade reaktionerna beror på att Disney har nu börjat ta ansvar för de bekymmersamma framställningar som förekommer i vissa av de äldre tecknade filmerna, menar experterna.

– Det känns verkligen som ett första steg. Jag tror att de skulle kunna vara mycket mer kraftfulla, inte bara i vad de säger, men också i deras agerande, säger Michael Baran på konsultföretaget InQUEST till Washington Post.

Shilpa Davé, professor i mediestudier vid University of Virginia, menar att Disneys varningar innan vissa filmer startar är ett passivt och opolitisk sätt att erkänna att de har rasistiska drag.

– De belyser faktumet att ”ja, det här är det företag vi brukade vara, men nu rör vi oss i en ny riktning”, säger Davé till Washington Post.

Det ska vara tydligare

Samtidigt kritiseras Disney för att inte vara tillräckligt tydliga med vad de varnar för innan filmerna. Vissa jämför deras varningar Warner Bros. Entertainment som visas innan deras tecknade filmer som ”Looney Tunes” startar.

Michael Baran vill att Disney i framtiden visar ett tydligare språk för att uppmärksamma att en film innehåller föråldrade kulturella föreställningar och uppmanar de som tittar på filmen att prata om de.

Dela på Facebook
Annons