Tips

Du har tinat din mat fel hela tiden – så här ska du göra egentligen!

Annons
av extraextra
29 maj, 2020
Annons

Har du tinat din mat i kylskåpet? Då har du gjort fel hela ditt liv.

Det finns nämligen ett mycket bättre sätt att tina maten på.

Annons

Om du brukar tina din mat i kylskåpet har du gjort fel hela tiden. För enligt forskaren Susanne Ekstedt på svenska Provnings- och Forskningsinstitut så finns det ett bättre sätt att tina din mat.

Det bästa sättet att tina maten är genom att lägga maten i en lufttät fryspåse och sedan i iskallt vatten. Hon menar att det är något som forskare har varit medvetna om under en tid men att kanske inte allmänheten vetat om det.

FÖRHINDRAR BAKTERIETILLVÄXT

Eftersom vatten leder till värme snabbare än vad luft gör så är det mer effektivt att tina maten i kallt vatten samt att det förhindrar en bakterietillväxt under tiden maten tinas. Ekstedt har själv fryst ner mat och sedan tinat den på olika sätt och uppmuntrar nu alla att göra det på det här sättet.

Björn Egelandsdal är professor på det Norwegian University of Life Sciences och instämmer med Ekstedt, skriver Daily Mail. Han menar att det inte finns så mycket belägg för att det skulle vara bra att tina rå mat i kylskåpet.

Egelandsdals kollega Per Einar Granum är mikrobiolog och menar att man inte ska tina kött i en mikrovågsugn. Han säger att det är lite för brutalt för köttet om man inte ska använda det i en gryta.

Dela på Facebook
Annons