OJ

Elin vaknade mitt i natten – av att en mus bet henne

Annons
av extraextra
20 februari, 2020
Annons

Elin Markusson, 25, i Mariestad har länge haft bekymmer med möss som letat sig in i hennes hyreslägenhet.

Häromnatten vaknade hon av att en mus bet henne i handen.

Annons

– Mössen har tuggat på mina kläder, de har hållit till på diskbänken och i soffan. En gång åt de upp en hel påse chips, säger Elin Markusson som tycker att hyresvärden nonchalerar problemet.

Hon har hört möss röra sig inne i väggarna och sett dem springa över köksgolvet. Flera gånger har hon upptäckt bajs och kissfläckar från mössen, hävdar hon.

Elin Markusson börjar bli rejält trött på de ovälkomna besökarna som enligt henne dyker upp överallt i lägenheten.

– Strax före jul eskalerade problemet och det tog en månad innan det hände något. Då kom försäkringsbolaget och placerade ut fällor, säger Elin Markusson, som först intervjuades av Mariestads-Tidningen.

Fyra möss hamnade i fällorna. Efter det har inkräktarna lyckats undvika att låta sig fångas och hon konstaterar att bekymret kvarstår.

Elin Markusson anser att hyresvärden inte bryr sig om problemet med mössen.

– De säger att det beror på att jag har det skräpigt hemma, men det stämmer inte. Det är helt orimligt. Jag har haft grannar som flyttat på grund av mössen, säger Elin.

”Trodde att jag drömde”

I fredags hade hon just somnat när hon vaknade av att det nöp till i handen.

– Det gjorde ont, och när jag tittade upp såg jag en svart figur vid handen. Jag trodde först att jag drömde. Men sedan såg jag hur musen pep i väg. När jag talade om detta för hyresvärden trodde de mig inte, berättar Elin.

Hon konstaterar att hon har ett val att bo kvar eller flytta.

– Men det här en principsak. Jag tycker att hyresvärden ska fixa detta.

Hyresvärden tillbakavisar kritiken om att problemet inte tas på allvar.

– Vi har haft ute saneringsföretag varje gång hon har klagat. De kan inte klara ut var mössen kommer in. Jag har ingen lust att diskutera detta i medierna, säger värden.

Lennart Björkman, enhetschef juridik vid Hyresgästföreningen i region Bohuslän Älvsborg Skaraborg, säger att det i år varit dubbelt så många ärenden med råttor och möss i bostäder som tidigare år.

– Generellt tycker jag att hyresvärdar tar ett ansvar. Det är ju ytterst deras eget hus som förstörs. Men vi hör också bortförklaringar ibland, som att det är hyresgästens eget fel. Hyresvärden har ändå alltid skyldighet att undanröja skadedjur. Om det visar sig att hyresgästen är vållande kan värden begära ersättning, säger Lennart Björkman och tillägger:

– Om vi får ett ärende tar vi kontakt med hyresvärden och undrar varför ingen åtgärd gjorts. Ibland tycker värden att det inte är något problem. Många gånger kan miljö- och hälsoskyddsnämnden bli inblandad. De kan förelägga fastighetsägaren med vite att utreda problemet.

Dela på Facebook
Annons