Allmänt

Experterna varnar: Drick inte Nocco — “kan ge skadlig effekt”

Annons
av extraextra
8 oktober, 2019
Annons

Nocco är en av alla populära energidryckerna som säljs. Den finns i flera olika smaker och vissa av burkarna innehåller höga mängder koffein, vilket nu några experter vill varna för.

– Koffeinmängden kan snabbt bli för hög i förhållande till rekommenderat intag för barn och unga, säger idrottsvetaren Therese F Mathisen, till norska TV2.

Annons

En burk av energidrycken Nocco innehåller vitaminer, koffein och BCAA. Drycken har under en väldigt kort tid blivit väldigt populär i hela Norden.

Drycken Nocco har fått en extra sving i rampljuset bland tränings intresserade människor, men nu så ifrågasätts dryckens innehåll.

– BCAA är en förkortning av branched-chain amino acid (förgrenade aminosyror). Dessa bygger upp protein, som väldigt många bryr sig om eftersom det ger bättre muskeltillväxt, säger idrottsvetaren Therese F Mathisen till norska TV2:s program ”Matkontrollen”.

Leucin, isoleucin och valin är tre av de aminosyror som BCAA innehåller. Detta är tre av nio aminosyror som kroppen behöver ha, men inte kan skapa själv. Den måste därför tillföras via mat eller dryck.

Tidigare studier

Det har visat sig att tidigare studier visat att tillskott av BCAA ska hjälpa vid muskelbyggande, men detta bekräftar inte senare studier. BCAA har visat visat ha en liten eller intill obefintlig effekt och ibland kan det till och med vara sämre än vanligt intag av proteintillskott.

Experterna oroas

Martin Norum som är personlig tränare och har en master i idrottsnäring, säger till TV2 att det är lätt att få i sig de aminosyror som kroppen behöver ha via mat. Därför behövs inte tillskott som till exempel Nocco.

Experternas oro handlar inte heller om den mängd BCAA som finns i burkarna, utan det handlar om den mängden koffein som finns i en del av Nocco-burkarna.

Enligt Martin så kan ett sådant högt intag av koffein flera gånger om dagen ge skadliga effekter. Vissa burkar med Nocco innehåller 180 milligram koffein vilket är det dubbla om man jämför med en burk Red bull.

– Koffeinmängden kan snabbt bli för hög i förhållande till rekommenderat intag för barn och unga. Då är det också oroväckande att se att det är bland barn och unga som försäljningen ökar mest, säger Therese F Mathisen.

Nocco marknadsför bland annat sina produkter i sociala medier och samarbetar med många träningsprofiler, vilket är något som oroar Martin Norum.

– Folk dricker drycken och hoppas på att de kommer att leda till att de ser ut som modellerna, säger Martin Norum.

Nocco besvarar kritiken

I ett mail till TV2 har Nocco valt att svara på kritiken.

”Våra produkter följer EU-reglerna för mat, samt riktlinjerna från EFSA (Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet). Det finns vetenskapliga studier som visar att BCAA har en stimulerande effekt på musklerna.

Påståenden om att det kan vara farligt att dricka på grund av koffeinmängden är kraftigt överdrivna, då EFSA har bedömt det tryggt att inta upp till 200 milligram koffein i en dos.

Mängden vitaminer i produkten är små, och det finns ingen risk även om man använder rena kosttillskott med extra vitaminer”, skriver företaget.

Se klippet nedan:

Dela på Facebook
Annons