Allmänt

Föräldrar kan tvingas betala vite – om de håller barnen hemma från skolan under coronapandemin

Annons
av extraextra
13 maj, 2020
Annons

Vårdnadshavare som hållit sina barn hemma av oro för coronaviruset kan drabbas av viten.

Det här kan hända om du håller dina barn hemma från skolan.

Annons

– Är det så att man inte tar till sig det här utan säger att man bara kommer fortsätta hålla sitt barn hemma är det enda vi har att ta till en orosanmälan till socialtjänsten, men också att vi anmäler till huvudman, alltså till Stockholms stad så får juristerna titta på det om det eventuellt ska utdömas något vitesbelopp till vårdnadshavare, säger Martin Malmberg, rektor på Rinkebyskolan i västra Stockholm, till Sveriges Radio Ekot.

Smittspridningen av coronaviruset har lett till omfattande frånvaro på flera skolor. Problemet uppstod i samband med medierapporteringen om att Järvaområdet, där Rinkebyskolan ligger, var särskilt hårt drabbat av smittan. Många elever, under en tid så många som hälften, slutade då komma till Rinkebyskolan. Ett antal elever har fortfarande inte återvänt.

Stockholms stad ska nu utreda flera anmälningar som kan leda till viten för vårdnadshavare som hållit sina barn hemma.

Martin Malmberg, rektor på Rinkebyskolan, har skickat in närmare 20 ärenden till Stockholms stad där föräldrar hållit sina barn hemma så pass länge från skolan att det i förlängningen kan bli fråga om vite. Normalt sett brukar det röra sig om en eller två anmälningar per år.

Kan bli aktuellt under hösten

Happy Hilmarsdottir, som är grundskolechef för bland annat Rinkebyskolan, tror inte att de aktuella ärendena kommer att leda till vite nu, men utesluter inte att det kan ske senare.

– Under hösten skulle det kunna bli aktuellt för att tillgodose barnens rätt till utbildning, säger Happy Hilmarsdottir till Ekot.

Dela på Facebook
Annons