Nyheter

Försäkringsbolaget kräver 30 miljoner från barnen – efter att skolan brann ner

av extraextra
11 juli, 2019
Annons

Fem 13-åriga pojkar befann sig på taket på Sandsbro skola, nyårsdagen 2017.

Pojkarna använde sig av fyrverkerier och det slutade med att hela skolan brann ner.

Annons

Nu har skolans försäkringsbolag tagit pojkarna inför rätta – och kräver 30 miljoner kronor från dem.
Alla pojkar har valt att bestrida kravet.

Hela skolan brann ner när de fem 13-åriga pojkarna använda sig av smällare på taket på Sandsbro skola i Växjö på nyårsdagen 2017.

Skolans försäkringsbolag har nu dragit pojkarna inför rätta som i dag är i 15-årsåldern. Ungdomarna har valt att bestrida skadeståndskravet, rapporterar Smålandsposten.
Skolbranden beräknas ha kostat runt 30 miljoner kronor och pojkarnas hemförsäkringsbolag har nekat till att vara skdeståndsskyldiga – vilket gör att skolans försäkringsbolag istället väcker åtal mot ungdomarna istället.
Polisutredningen som gjorde visade att två av pojkarna hade lagt ner varsin fyrverkeripjäs i en ventilationstrumma – detta startade branden.
En av pojkarna som var på taket larmade 112 så fort de såg att det började brinna. De flydde inte heller från platsen, när polis och räddningstjänst kom dit fanns dem kvar.

Deras försvar

Advokaten Ulrika Strömbom företräder en av pojkarna säger:

Enligt skadeståndslagen svarar var och en för sitt eget agerande. Protector har dock valt att inte redovisa vad var och en av pojkarna har gjort utan har valt att genomgående endast hänvisa till ’ungdomarna’”, konstaterar hon i ett yttrande enligt Smålandsposten.

Skälet till detta är inte svårt att förstå. Protector är medvetet om att pojkarna själva saknar medel att bekosta skadan och att det därför blir en fråga om att ianspråkta pojkarnas hemförsäkringar. Därför, ju fler hemförsäkringar, ju högre belopp”, tillägger hon.

Skolans försäkringsbolag säger att ungdomarna agerade vårdslöst, enligt Smålandsposten.

Advokaten Johannes Ericson som företräder en annan av pojkarna säger att hans klient inte visste om att ventilationstrumman ledde ner till skolbyggnaden.

”Möjligheten att i handlingsögonblicket inse risken för att skolan skulle kunna brinna ner var obefintlig”, säger han i ett yttrande.

Dela på Facebook
Annons