Nyheter

Forskare närmare att hitta botemedel mot coronaviruset

Annons
av extraextra
18 mars, 2020
Annons

Nu testas medicin och vaccin världen över i kampen mot coronaviruset.

En ny fransk studie har gett gott resultat.

Annons

Just nu kämpar forskare världen över för att bekämpa coronavirusets framfart.

Men det finns hopp!

FRAMSTEG I FRANKRIKE OCH NEDERLÄNDERNA

I Frankrike har man börjat göra tester på coronapatienter med en malariamedicin, som man tror kommer åtminstone kunna dämpa symptomen på de smittade. I bästa fall kan patienten bli frisk från smittan.

Ett test i Marseille har visat att 18 av 24 coronasmittade patienter som fick medicinen nu är friska, skriver La Provence. Patienterna blev friska efter bara åtta dagar – vanligtvis håller coronaviruset i sig i ungefär tre veckor.

I Nederländerna går det också framåt. Flera medier rapporterar nu att holländska forskare har hittat en antikropp till covid-19. Fler tester måste genomföras, men svenska forskare är försiktigt positiva till resultaten, skriver SR.

Även i Polen och Australien har man börjat använda sig av malariamedicin, skriver danska tidningen Berlingske.

I USA har man nu i början av veckan börjat testa vaccin på människor, något du kan läsa mer om här.

MEDICIN ANVÄNDS OCKSÅ I SVERIGE

Här i Sverige har man börjat ge svårt sjuka patienter ebolamedicinen Remdesivir. Tidigare har man kunnat se att läkemedlet har bra effekt på ”släktingar” till coronaviruset.

Men det är än så länge för tidigt att säga om medicinen fungerar.

– De få svenska patienterna som fått tillgång till det här läkemedlet är svårt sjuka och det här är en åtgärd som vi gör för att förbättra deras tillstånd. Det är inte möjligt att efter bara några dagar utvärdera effekten, säger professor Anders Sönnerborg, ordförande i Referensgruppen för antiviral terapi, till SR.

Dela på Facebook
Annons