Intressant

Forskarna är totalt enade om klimatet – det är människans fel

Annons
av extraextra
30 juli, 2019
Annons

Klimatforskare har nu kommit fram till att det inte ”råder någon tvekan” om att det är människan som ligger bakom klimatförändringarna.

Det är nästan total enighet bland experterna, skriver The Guardian.

Annons

Man har länge vetat att klimatförändringarna beror helt eller iallafall delvis på människan. På grund av våran moderna värld som vi skapat.

Men nu är miljöforskarna enade om vad som är orsaken till klimatförändringarna.

Nästintill enighet

Det var cirka 99 procent av forskarna som säger att det är människans handlingar som har orsakat miljöhotet vi möts av här i dag.

I de tre studier som publicerades i Nature and Nature Geoscience har man jämfört med data från över 2000 år tillbaka i tiden.

Forskarna har tidigare trott att det har funnits liknande klimatförändringar som inträffat förut, till exempel under istiden.

När de analyserade datan visade det att jorden har aldrig någonsin haft en sådan intensiv och snabb temperaturförhöjning som under de senaste decennierna.

Viktigt genombrott

– Det råder inte längre någon tvekan, som redan har visats i många andra studier. Olika metoder och data har kunnat visa hur klimatet påverkats, säger Stefan Brönnimann, klimatforskare från Berns universitet.

Den nya studien är ett viktigt genombrott för oss människor eftersom det är vi som bär på ansvaret för miljöhotet som finns i dag, menar forskarna.

– Studien borde äntligen kunna sätta stopp för klimatförnekarna, som påstår att miljöförändringarna är en del av naturen, säger Mark Maslin, klimatprofessor vid ett universitet i London, till The Guardian.

Dela på Facebook
Annons