Intressant

Forskning visar: Därför blir du arg när du är hungrig

Annons
av extraextra
29 december, 2019
Annons

Det kryper i huden, du börjar få huvudvärk. Du blir lätt irriterad när du är hungrig.

Forskning säger så här om fenomenet ”hangry”.

Annons

Du har inte ätit på flera timmar, du är i mataffären med din partner, vän eller kollega. Plötsligt börjar du känna ilskan medan du står i kön, när partnern suckar eller mot det minsta lilla.

Hungern börjar ta över dig och gör dig arg och lättirriterad. Du är en av personerna som blir ”hangry”, ett engelskt ord för att förklara hunger och ilska.

Men varför blir du arg när du blir hungrig? Jo, forskarna kommer med svaret.

Hjärnan behöver energi för att kunna fungera som den ska. Näringen som den behöver är socker och glukos. När blodsockret går ner får din hjärna mindre arbetskraft, skriver Vox.

Hjärnan behöver extra mycket energi när den ska utföra svårare uppgifter – till exempel självkontroll. Är du en person som brukar lätt kunna bli irriterad men brukar kunna lägga det åt sidan? Då kommer det bli mycket svårare att göra det när det är svårare att kontrollera sina känslor.

Forskare har kommit fram till att par som har lågt blodsocker blir aggressivare mot varandra. Forskaren Brad Bushman observerade 107 par i 21 dagar. Resultatet? Ja, inte så jättetrevligt. De med lägre blodsocker visade mer ilska mot sin partner, skriver Vox.

Människor reagerar olika på lågt blodsocker. Vissa personers kroppar är inte lika bra som andra på att reglera blodsocker som andra.

Så när humöret börjar bli obalanserat, testa med att ta dig ett litet snack.

Dela på Facebook
Annons