Allmänt

Fyrabarnsmamman blev förlamad – efter lyftet på gymmet

Annons
av extraextra
27 januari, 2020
Annons

När fyrabarnsmamman skulle lyfta en vikt på gymmet slutade det i katastrof.

När hon lyfte vikten small det till i ryggen och bara timmar senare var hon förlamad i halva kroppen.

Annons

Träning har varit en stor del av Malin Hedeboes, 36, liv. Det var efter att hon fått fyra barn, som hade problem med hälsan, som träningen blev en form av terapi för Malin.

Men efter ett helt vanligt pass på gymmet i februari 2018 så vändes livet helt.

– Jag lyfte en skivstång när det small till. Jag kände direkt att det inte var ryggskott, jag fick stötar ner i benen, säger hon till Expressen.

Trots smärtan lyckades hon ta sig hem för att lägga sig i sängen, men när smärtan blev värre kontaktade hon sjukvårdsupplysningen.

– De frågade om jag kunde kissa själv. Jag skulle gå upp för att försöka, men då lydde inte benen alls.

Blev förlamad

Malin hade blivit förlamad nedanför naveln innan ambulansen kom och på plats på sjukhuset fick hon beskedet att hon drabbats av fyra diskbråck.

Diskbråcken ledde till en allvarlig infektion i ryggmärgen som tyvärr upptäcktes sent.

– Jag hade fruktansvärda smärtor i ryggen och svimmade av smärtattackerna, säger hon.

Bildkälla: Facebook

När hon efter två månader på sjukhuset fick återvända hem satt hon i rullstol, utan att veta om hon någonsin skulle kunna gå igen.

– Det har varit en galen resa. Jag som är van vid att träna kan acceptera en skada om man vet att man blir bättre. Men jag har aldrig tidigare behövt acceptera att aldrig kunna springa eller cykla med mina barn igen, och det är en sorg att bearbeta.

Använder rullator

Nu har det gått två år sedan Malin blev halvt förlamad och tillståndet har sakta blivit bättre.

Malins högra ben har nu börjat fungera hyfsat bra, dock har hon fortfarande ingen känsel alls i det vänstra.

– Ska jag gå längre än 100 meter behöver jag rullatorn, annars använder jag en krycka. Jag har redan blivit bättre än vad jag någonsin trodde att jag skulle bli. Antagligen lär jag aldrig bli helt bra igen.

Vissa dagar känns helt meningslöst, men så finns det dagar då hon känner sig tacksam – framförallt då träningen ger resultat.

– Bara en sådan sak som att lära sig gå igen, det går inte att beskriva hur man lär sig det. När ska man lyfta foten, när ska man skifta tyngden. Den typen av träning är minst lika viktig, även om det inte är samma effekt av träningen som tidigare, säger hon till Expressen.

Dela på Facebook
Annons