Nyheter

Här är de nya reglerna som gäller för att ta körkort i Sverige

Annons
av extraextra
13 februari, 2020
Annons

Reglerna för att ta körkort i Sverige görs om.

Det här gäller nu.

Annons

De nya reglerna gällande körkort träder i kraft den 1 mars i år, och här är de nya ändringarna:

De som ska ta körkort måste nu klara teoriprovet innan de får lov att göra körprovet. Man måste dessutom försäkra om att man inte på något vis fuskar under testen.

Ett avklarat teoriprov kommer dessutom gälla i fyra månader.

Syftet med de nya reglerna är att fler ska bli bättre förberedda till körprovet och att köerna ska minska.

– I dag ska körprovet genomföras även om kunskapsprovet blir underkänt. Kravet på att klara kunskapsprovet före uppkörning och förlängd giltighetstid ska bidra till att de blivande förarna får bättre möjligheter att komma väl förberedda inför körprovet, säger Olof Stenlund, utredare på Transportstyrelsen.

De menar att om fler kommer väl förberedda leder det i sin tur till färre omprov, vilket bör minska köerna till körprovet.

– Med de gamla reglerna innebär det också onödiga kostnader för dem som är alltför oförberedda inför körprovet, men som måste genomföra och betala för det innan de får göra om kunskapsprovet, säger Olof Stenlund, enligt Bytbil.com

Det här händer med fuskarna

Teoriprovet har tidigare fått kritik för att de har förekommit mycket fusk och att det inte har funnit möjlighet till att straffa fuskarna. Nu måste den som ska skriva kunskapsprovet lämna en försäkran om att inte använda otillåtna hjälpmedel eller fuska på annat sätt.

Syftet till det är att förhindra provfusk och samtidigt ge möjlighet att åtala eller straffa eventuella fuskare. Straffet för osann försäkran är böter eller fängelse.

– Förhoppningsvis ska det ha en avskräckande effekt så att vi slipper fuskare vid kunskapsproven, säger Olof Stenlund.

En annan ny regel är att far- och morföräldrar godkänns som intygsgivare för den som ska ta kunskapsprovet och saknar giltig identitetshandling, förutsatt att de själva har en giltig godkänd identitetshandling.

Dela på Facebook
Annons