Allmänt

Här är länderna som välkomnar svenska turister i sommar

Annons
av extraextra
3 juni, 2020
Annons

Svenskar har under en tid inte varit särskilt välkomna till resterande länder.

Men nu öppnar några länder i Europa sina gränser – även för svenska turister.

Annons

Utlandsresor för svenska turister har inte varit att rekommendera enligt Folkhälsomyndigheten.

Fram till den 15 juli avråder UD från icke-nödvändiga utlandsresor. Det innebär alltså att alla bör tänka till en extra gång innan de bokar en flygbiljett och packar väskan, eftersom att avrådan ses som en signal om ett allvarligt säkerhetsläge.

Flera länder har även gått ut med att de inte vill ha några svenska turister i sommar på grund av det höga dödstalet i corona.

Men det finns några länder runt om i Europa som öppnar upp för att ta emot de svenskar som åker ut och reser i sommar, och inte heller har något krav på karantän vid ankomst:

SPANIEN

EU-medborgare har möjlighet att resa till Spanien från och med 1 juli. Det är däremot oklart huruvida öppningen av gränserna kommer att gå till.

I landet är det krav på att personer över sex år måste använda munskydd på offentliga platser, utomhus som inomhus, om det inte finns någon möjlighet att hålla två meters avstånd.

ALBANIEN

Albanien släppte den 1 juni på sitt utegångsförbud, vilket ger alla fria tyglar att röra sig i landet. De har öppnat för internationell turism, men däremot håller barer, nattklubbar, teatrar, biografer och simbassänger stängt till och med den 23 juni.

Reser du till Albanien kommer du dock ha möjlighet att gå på caféer, gym och sitta i diverse parker.

ITALIEN

Från och med 3 juni välkomnar Italien turister från EU. Skulle du däremot vilja gå på teater, konserter eller biografer är det bäst att vänta till den 15 juni.

Åker du till Italien för att gå på klubbar, mässor, sportevenemang eller andra kulturella evenemang så är det nog ingen idé, dessa håller nämligen stängt tills vidare.

Glöm inte heller munskyddet! Dessa är det fortsatt krav på i allmänna inomhuslokaler, flygplan och i lokaltrafiken.

POLEN

13 juni öppnar Polen upp för internationella gäster. Som de flesta andra länder krävs det att samtliga bär engångshandskar och munskydd i affärerna och på ställen där det är omöjligt att hålla två meters avstånd är det viktigt att täcka för munnen med skydd.

Polen håller sina affärer, bibliotek, museer, biografer, teatrar, restauranger och krogar öppna. Däremot ska borden hålla två meters avstånd och eftersom det kan vara mycket rörelse på restauranger och dylikt, så är det krav på ansiktsskydd.

KROATIEN

Här har vi ett land som faktiskt redan har öppnat upp för turister runt om i världen. Max antal personer inomhus är 300, medan 500 personer får vistas utomhus vid folksamlingar.

Kroatiens myndigheter uppmanar alltså till social distans, och har gett restriktioner till affärer att hålla stängt en timme mitt på dagen för att desinficera.

Förutom dessa restriktioner håller både kaféer och restauranger öppet som vanligt. Likaså lokaltrafiken.

NEDERLÄNDERNA

Planen för Nederländerna är att öppna upp gränserna för resande från EU/Schengen från och med den 15 juni.

Myndigheterna uppmanar befolkningen att hålla sig hemma så mycket som möjligt, och hålla avstånd när man är utomhus.

Museer och teatrar håller stängt tills vidare, men restauranger och caféer håller öppet – dock endast för take away.

SCHWEIZ

Lite senare på bollen kommer Schweiz, som öppnar landet för turister från EU/Schengen den 6 juli.

Affärer och restauranger håller öppet, men evenemang som innefattar över 300 personer är strikt förbjudet.

SLOVENIEN

Liksom Kroatien, så har även Slovenien börjat välkomna turister från Europa.

Som de flesta europeiska länder gäller munskydd i kollektivtrafik, affärer och andra offentliga byggnader. De håller även det mesta öppet, men har satt ett max antal gällande personer som får vistas i butiker, på restauranger, caféer, uteserveringar och museer.

TYSKLAND

Metropolen Tyskland håller öppet för turister från EU från och med 15 juni. Endast vissa barer, klubbar, biografer och teatrar håller öppet.

Samtidigt håller de flesta affärer öppet, men däremot kan tillgången vara begränsad.

Kravet på munskydd i affärer och kollektivtrafiken gäller även här.

PORTUGAL

Även Portugal har redan slagit upp dörrarna för turism. De håller det mesta öppet – det vill säga butiker, restauranger, caféer, uteserveringar och museer, men endast för begränsat antal människor.

Landet har liksom alla andra krav på munskydd, skriver Aftonbladet.

Dela på Facebook
Annons