Intressant

Det här är skillnaden mellan julmust och påskmust

Annons
av extraextra
5 december, 2019
Annons

Har du någonsin funderat över vad skillnaden mellan påsk- och julmust egentligen är? Då behöver du inte undra mycket till.

Nu kommer du äntligen få svaret på frågan.

Annons

En jul utan julmust eller en påsk utan påskmust går ju bara inte. Men vad är egentligen skillnaden mellan de två dryckerna, förutom de olika etiketterna? Ingenting egentligen, i alla fall om man kollar på ingredienserna.

Det är AB Roberts som är tillverkaren av mustextraktet som sedan säljs vidare till andra bryggerier. Mustextrakten består av ett 30-tal ingredienser, men receptet det är det bara tre personer som vet om och för oss övriga är det en hemlighet.

Samma innehåll

Det är webbsajten Addicted to Julmust som har gjort en jämförelse över ingrediensförteckningar av 12 olika sorters fabrikat av julmust respektive påskmust.

Webbsajten kom fram till att samtliga fabrikat har identiska innehåll i sina jul- och påskmustar.

Då måste det väl betyda att det är exakt samma sak?

För att vara på den säkra sidan kontaktade Aftonbladets sajt Lajkat bryggerikoncernen Carlsberg, som producerar det kända varumärket Apotekarnes jul- och påskmust.

– Det som skiljer musterna åt är tillfälle och upplevelse. Vi tillverkar dem på samma sätt, men sedan handlar det om lagring och så vidare. Säkert är i alla fall att vi upplever smaken som annorlunda, säger Henric Byström på Carlsberg till Lajkat.se.

Julmust och påskmust är alltså samma sak, men vi upplever smakerna olika på grund av sinnesintryck som sällskap och miljö. Vi lurar alltså oss själva att tro att musterna smakar olika beroende på om det är jul eller påsk.

Dela på Facebook
Annons