Nyheter

Här kommer det att sättas upp alko-bommar i trafiken – passerande måste blåsa

av extraextra
13 augusti, 2019
Annons

Först ut är det Göteborg som får testa de nya ”Alkobommarna” som endast kommer släppa förbi förare som klarar blåstestet.

Syftet? Att bli av med onykterheten i trafiken.
– Jag vill se den här typen av kontroller i princip alla våra svenska hamnar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till Aftonbladet.

Annons

Man har installerat alkobommar i Göteborgs energihamn, detta som en säkerhetsåtgärd. Förarna blir tvungna att göra en blåskontroll vid bommarna, och de får endast köra vidare om testet visar på nykterhet.

Alkobommarna är bara en del i ett större arbete för kampen mot drog- och alkoholpåverkan i trafiken. Göteborg kommer vara de första med att testa bommarna, vilket Trafikverket hyllar.

– Nykterhet är en av grundpelarna för att vi ska kunna säkerställa trafiksäkerhet. Göteborgs hamn är ett jättebra exempel på hur företag kan ta ett ansvar, för hela sin varukedja, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket till Aftonbladet.

Slumpmässigt utvalda förare

Alkobommarna invigdes under måndagen i Göteborgs hamn. Hur många förare som behöver blåsa är slumpmässigt utvalda. Bara i Göteborgs hamn passerar det omkring 2 500 fordon dagligen och blåstesten är där för att uppmuntra nykterhet i trafiken.

 

Dela på Facebook
Annons