OJ

Här skadar de sig själva och barn i blodig festival

Annons
av extraextra
10 september, 2019
Annons

Starka bilder visar hängivna Shia muslimer som använder knivar, svärd och rakblad för att skära upp sina huvuden under en traditionell troshow.

Varje år deltar tusentals shiatroende i ceremonierna, som utförs för att sörja Husayn ibn Alis, ett barnbarn till profeten Muhammed, död.

Annons

Varning för starka bilder

De troende firar minnet av Husayn ibn Ali på Ashuradagen, den tionde dagen i den första månaden i den islamiska kalendern, genom självskada och blod.

Den årliga händelsen är kontroversiell då den involverar självskada som är förbjuden i islam och ibland deltar även barn.

De hyllar Husayns död vid Karbala, där en kamp mellan Husayn och Yazid I ägde rum den 10 oktober 680 år e.Kr  för att avgöra vem som skulle efterträda profeten Muhammed som islams ledare.

Yazid betraktas som en tyrann av vissa muslimer, och Husayns död anses av shia-samfundet vara en symbol för mänsklighetens kamp mot orättvisa, tyranni och förtryck.

Festivalen är en nationell helgdag i Afghanistan, Iran, Irak, Libanon, Bahrain och Pakistan och omfattar vanligtvis offentliga sorguttryck.

Vissa muslimer minns dagen med utövandet av Tatbir, där ett svärd eller kniv används för att dra blod till minne av Husayns oskyldiga blodsförlust.

Många som deltar i övningen tror att det rensar dem från sina synder.

Ett populärt ordspråk bland shiamuslimer säger att ”en enda tår som fälls för Husayn renar hundra synder”.

Ritualen, som ibland genomförs på barn, är kontroversiell inom den muslimska världen, med viss forskning som tyder på att den kan orsaka varaktig psykologisk skada.

Många präster anser också att det är självskada, som är ”haram” – förbjudet i islam.

Andra oroar sig för att övningen skapar en negativ bild av sin tro.

Källa: The Sun.

Dela på Facebook
Annons