WOW

Hjalmar, 12, räddade sin lillebrors liv: ”Höll hans huvud över ytan”

Annons
av extraextra
27 december, 2019
Annons

12-åriga Hjalmar Arvevik från Borås räddade livet på sin lillebror Ludwig i somras.

Detta efter en stor våg överraskade bröderna under en kort men händelserisk simtur.

Annons

– Jag märkte att Ludwig fick panik och hamnade under vattnet, men jag fick tag i honom snabbt. Det enda jag tänkte på var att hålla hans huvud över ytan tills vi fick hjälp, berättar Hjalmar.

Borås Tidning har utsett Hjalmar till ”Årets vardagshjälte”.

Anledningen är att han under flera dramatiska sekunder räddade sin lillebror Ludwig, 8. som fick panik i samband med ett bad i juni.

Mamma Camilla berättar att familjen åkt från hemmet i Sjömarken i Borås till Landvettersjön i Härryda kommun för att bada.

– Det är en lång brygga ut i sjön och en bit utanför den finns en flytbrygga med ett hopptorn. Pojkarna sprang ut på bryggan och jag gick en bit efter men jag hade kläder på mig.

Blev översköljd av våg

Båda pojkarna kan simma och det var bara en kort bit till hopptornet dit pojkarna simmat förut – det var en blåsig dag i juni.

– Men jag hade ändå koll på dem på avstånd. Jag såg att det kom en stor våg, berättar Camilla.

Bildkälla: Privat

Hjalmar var den som simmade först.

– Jag lyckades simma över vågen men när jag vände mig om märkte jag att Ludwig började fäkta med armarna. Han hade panik, berättar storebror.

Han kunde snabbt få tag på lillebror, Ludwig, som översköljts av vågen.

– Jag fick tag i honom under armarna och tänkte bara att jag måste ha hans huvud ovanför ytan. Egentligen gjorde jag fel för jag har ju lärt mig livräddning, man ska försöka få personen att flyta på rygg.

– Men jag hade också panik och tänkte inte så långt.

Stolt över sina pojkar

Camilla hade sett hela situationen på avstånd, sprungit ut på bryggan och kastat sig i mot pojkarna. Efter några sekunder kunde hon hjälpa Hjalmar att ta in lillebrorsan till flytbryggan med hopptornet.

– Ludwig hostade upp vatten och var lite medtagen, men hämtade sig efter en stund och blev inte skadad.

Händelsen var förpassad familjens arkiv för livets skola innan Camilla såg att lokaltidningen BT efterlyste vardagshjältar. Efter ha diskuterat med sina pojkar skickade hon in berättelsen och nyligen utsågs Hjalmar till Årets vardagshjälte.

Bildkälla: Privat

– Det är klart att det känns väldigt hedrande, berättar han.

– Jag är alltid stolt över båda mina pojkar, men efter en sån här händelse är jag det extra mycket. Ludwig för att så tydligt kunde visa att han var i fara och Hjalmar för att ingrep så snabbt, säger mamma Camilla.

Dela på Facebook
Annons