Djur

I fredags föddes isbjörnsungen – unika bilder från Zoo

Annons
av extraextra
14 december, 2019
Annons

I Köpenhamns Zoo är babylyckan stor. En av anläggningens isbjörnshonor har fött en liten isbjörnsbebis.

Nu väntar dock en nervös tid.

Annons

Det var i fredags som en övervakningskamera inne i Köpenhamns Zoo tog ett par intressanta bilder. Den var placerad inne hos isbjörnarnas så kallade förlossningshåla och på filmen kan man se hur hon föder två små isbjörnsungar.

Den ena ungen överlevde inte sorgligt nog, men den andra diar just nu och det finns inga tecken på att det är något fel på den. Det var en glad överraskning för alla inblandade när de fick veta att isbjörnshonan lyckades föda en frisk isbjörnsunge.

– Hon har varit här hos oss på Zoo sedan 2005 och har genom åren parats med åtskilliga hanar men fram till i fredags utan lycka, säger zoologen Mikkel Stelvig.

Under åren har Zoo-ledningen gett honan flera undersökningar för att försöka hitta svaret på varför hon inte kunnat bli dräktig.

– Därför är vi lite extra glad nu när hon till slut lyckades få en unge.

Bildkälla: Zoologisk have København

På de svartvita bilderna från förlossningshålan kan man se när isbjörnshonan kämpar med att få ut sin unge. När hon lyckats vänder hon sig snabbt och kontrollerar fostret.

Bildkälla: Zoologisk have København

En nervös tid framöver

Nu blir det en nervös tid framöver. Både för personalen på Zoo och för isbjörnsmamman. Ungen väger endast 500 gram (en dräktig isbjörnshona kan väga upp till 500 kilo) och enligt Mikkel Stelvig finns det en risk att den inte får tillräckligt med mat eller att den kläms ihjäl av sin mamma i det lilla boet.

– Vi vet att fler än hälften av alla isbjörnsungar inte överlever de första 30 dagarna efter födseln. Därför är det helt avgörande att vi säkrar att det är så lugnt som möjligt kring boet, säger han.

Det föddes en isbjörnsunge på Köpenhamns Zoo förra året, men innan dess får man gå tillbaka hela vägen till 1996 för att hitta bebislycka hos isbjörnarna. Det födes mellan 10 och 12 överlevande isbjörnsungar varje år i det europeiska avelsprogrammet.

Den stora frågan är dock: När får besökarna börja få se den lilla ungen? Om det inte finns några problem de första veckorna tror Mikkel Stelvig att det blir i vår.

Dela på Facebook
Annons