OJ

Italienska staden ger bort hus gratis – vill få in mer folk i staden

Annons
av extraextra
9 november, 2019
Annons

Flera italienska städer har problem med avfolkning och rear ut bostäder för att försöka få fler till städerna.

Annons

Cammarata på Sicilien har trappat upp det och bestämt sig för att ge bort bostäder gratis.

Invånarna minskar på vissa platser i Italien. I städer som Zungoli utanför Neapel och Sambuca på Sicilien har man sålt hus billigt för att försöka få liv i staden igen. Men i Cammarata på centrala Sicilien har man valt att göra husen helt gratis, skriver CNN.

Vill ha en livlig stad

Cammarata ligger 60 kilometer utanför Palerma på runt 1 000 meters höjd och området är känt för sitt lugna tempo och vackra natur. I Cammarata har man sett en avfolkning en tid tillbaka, speciellt i stadens historiska centrum där många hus är helt tomma. Nu vill man få mer liv i staden igen, genom att ge bort hus gratis.

De senaste tre åren har stadens borgmästare Vincenzo Giambrone jobbat med att övertyga ägare till tomma och övergivna hus att ge bort ägodelarna.

– Jag står inte ut med att se det här vackra, historiska centrumet stå tomt och bli till ruiner. Det gör ont, säger Vincenzo Giambrone till CNN.

Ägarna som överger sina hus vet inte vad som händer med staden, enligt Vincenzo Giambrone. Förutom att det blir mindre folk i staden finns det även risk för byggnaderna att kollapsa när de står tomma under en längre tid.

Krav på renovering

I dag handlar det om 12 tomma byggnader som ska skänkas bort, och enligt Giambrone kommer det bli fler i framtiden då det finns över hundra övergivna hem i Cammarata.

– Nu kan nya ägare äntligen rädda dessa sönderfallande väggar och återuppliva stadens historiska område, säger Giambrone.

Husen behöver inte användas som ett hem utan kan omvandlas till affärer, restauranger eller hotell. Dock finns det några villkor om man ska få ta över ett av hemmen. Det första kravet är att en renovering måste göras inom 3 år. När man tar över bostaden måste den nya ägaren betala en deposition på cirka 53 000 kronor som man sedan får tillbaka när renoveringen är färdig. Vid övertagandet måste ägaren även framföra ett renoveringsförslag.

De som uppnår alla kriterier kommer ha chans att få en bostad, unga par med barn kommer dock att prioriteras.

En unik stad

Staden ligger på en unik plats med en fin utsikt över vulkanen Etna, enligt Enzo Li Gregni vid Cammaratas turistnmämnd. När vulkanen har ett utbrott kan man se lavan tydligt från stadens balkonger som pekar mot öst.

Dela på Facebook
Annons