Mat

Kan coronaviruset smitta via mat? Här är myndighetens svar

Annons
av extraextra
14 april, 2020
Annons

Coronaviruset fortsätter att spridas världen över. För att minska smittspridningen uppmanar Folkhälsomyndigheten att man ska hålla avstånd till varandra.

Men hur ligger det till med mat, kan det sprida smittan?

Annons

Coronaviruset har satt skräck i en hel värld. I Sverige har vi nu över 9000 bekräftade fall och närmare 800 personer har dött till följd av smittan.

För att minska smittspridningen uppmanar Folkhälsomyndigheten till att hålla avstånd till varandra och undvika folksamlingar.

Men hur smittar viruset egentligen? Och finns det en risk att bli smittad om man äter mat som har viruspartiklar på sig?

Det reder vi ut!

SMITTAR FRÄMST GENOM DROPPSMITTA

Coronaviruset smittar i första hand genom så kallad droppsmitta.

Det här innebär att viruspartiklar kommer i kontakt med andra personers slemhinnor i antingen ögon, näsa eller mun.

Något som främst sker genom nysningar eller hostningar, skriver Folkhälsomyndigheten.

KAN SMITTA VIA YTOR

Viruset kan även överföras via förorenade ytor, så kallad indirekt kontaktsmitta. Man kan alltså inte utesluta att viruset kan spridas från föremål.

Det är dock oklart hur länge viruset kan överleva på ytor och objekt, enligt Folkhälsomyndigheten.

SMITTA GENOM MAT?

Men hur ligger det egentligen till med maten? Är det något man borde tänka på som en potentiell smittkälla?

Enligt Livsmedelsverket är svaret nej:

”Det finns i dag inget som tyder på att man blir sjuk om man äter mat som det finns coronavirus på”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Texten fortsätter:

”Coronavirus smittar främst via mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna – inte via magtarmkanalen”.

Dela på Facebook
Annons