Allmänt

Kunderna kokar av ilska – efter Icas nya bonussystem

Annons
av extraextra
24 januari, 2020
Annons

Ica har ändrat sitt bonussystem – vilket har retat upp kunderna rejält.

Nu kokar Icas Facebooksida av arga inlägg.

Annons

Tidigare har bonuspoängen som inte använts upp först över till till nästa månad, men nu blir det ändring. Från och med nu nollställs alla bonuspoäng som inte nått upp till utdelning varje månad.

Nya ändringen innebär alltså att man som kund måste samla nya poäng varje månad för att kunna nå upp till en bonus.

Detta upprör många Ica-kunder.

Kunderna kokar av ilska

På Icas Facebooksida kokar det av arga inlägg:

Vilket skämt! Fungerar som Ica-kortet? Nej, bara om du handlar för 2 000 kronor eller mer per månad. Mindre än 2 000 bonuspoäng per månad ger ingen bonus. Och bonuspoängen raderas vare månadsskifte. Så man kan inte spara dem till nästa månad som på ICA-kortet, skriver en kvinna.

En annan kund rasar:

”För en fattig pensionär som måste vända på varje krona kanske det tog två månader att få en check på 25 kronor. Nu får dom aldrig nån… Nej säger jag, bonus ska vara för alla, inte bara för oss som handlar mer”.

En annan kund säger hejdå till Ica för att byta över till konkurrent som inte nollar bonuspoängen.

”Hej då Ica, hej Coop. Går till höger i stället för vänster nästa gång, skall bli spännande med ny kundklubb, dom kanske till och med gillar mig!?”

Gränsen för när bonusen utbetalas är vid 2 000 poäng. Så i värsta fall kan en bonussamlande Ica-kund nu gå miste om 1 999 poäng varje månad.

”Om jag som trogen kund (barnfamilj som handlar i princip allt på Ica) handlar för 3 999 kronor så snor ni fortfarande tillbaka 1 999 poäng varje månad för mig. Samma om jag handlar för 5 999, 7 999 etc etc. Förklara för mig hur det är att gynna trogna kunder?” skriver en man som kraftigt ifrågasätter ändringarna.

Ica-chefens ord

Ica är förvånade över de starka reaktioner som väller in och menar på att det inte är butikerna som tjänar på detta.

”Ica kommer inte tjäna på förändringen utan utdelningen av bonus kommer vara lika stor som tidigare. Vi har sänkt gränsen för att få bonus”, svarar kundtjänsten en av de arga kunderna på Facebook.

Syftet bakom ändringen är att få fler kunder att handla oftare på Ica. För att kunna få ut sina 25 kronor i bonus behöver man nu bara 2 000 poäng istället för 2 500 som det var tidigare.

Icas chef för kundrelationer, Cecilia Meldahl, berättar mer om ändringen för Expressen:

– Jag förstår att många kunder känner att det alltid är roligare att få med sig poäng än att inte få med sig poäng, säger hon och tillägger:

– Men man ska se det här som en helhet så det blir skevt att bara lyfta ut en sak. Vi ser det inte som en försämring utan räknar med att betala ut mer pengar än någonsin tidigare.

Dela på Facebook
Annons