Nyheter

Kvinnan fick spiral insatt av misstag under operation – Läkaren: ”Får väl bjuda på den”

Annons
av extraextra
2 december, 2019
Annons

Kvinnan blev nedsövd inför en tandoperation – och för en gynekologisk undersökning.

När hon vaknade efter operationen hade läkaren satt in en spiral – av misstag.

Annons

Det inträffade på länssjukhuset Ryhov i Jönköping tidigare i år. Kvinnan som kommer från de södra delarna av Sverige var bokad för en tandoperation, skriver Värnamo Nyheter.

Tandkliniken och kvinnokliniken på hemsjukhuset i Värnamo kom överens om att cellprovet skulle tas medan hon sövdes ner för tandingreppet. Detta eftersom kvinnan kan inte genomföra gynekologiska undersökningar utan narkos.

Bildkälla: Pixabay

Vaknade med spiral

Under ingreppet hade läkaren satt in en hormonspiral. Kvinnan fick veta det när hon vaknade efter fyra timmar.

– Jag mådde redan dåligt över att göra ingreppet, och sedan säger läkaren att han råkat sätta in en spiral under operationen. Jag fick panik, men kunde inte prata efter ingreppet i munnen, men jag kunde inte fatta hur man kan sätta in en spiral av misstag. Läkaren kände också till bakgrunden till varför jag måste ha narkos under ingreppet, säger kvinnan till VN.

Läkaren skriver i journalen efter ingreppet:

”Tyvärr mindes jag fel från remissen och vi har därför också satt en Mirenaspiral med gott läge… Vi får väl helt enkelt bjuda på den spiralen”.

Man hoppades på att spiralen skulle mildra kvinnans besvär med blödningar och därför tog läkaren inte ut spiralen.

Bildkälla: Pixabay

Sjukhuset: ”Du slapp betala”

Kvinnan fick en ursäkt, med tillägget: ”Du slapp betala för den iallafall”.

Hon ska nu genomgå en till operation – för att ta ut spiralen.

– Jag har fått börja med ångestdämpande mediciner igen efter att ha klarat mig utan i fyra år, och det känns ännu värre nu när jag går och väntar på ännu en operation, säger kvinnan som ska anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Kvinnoklinikens verksamhetschef vill inte kommentera det enskilda fallet men säger att alla verksamheter har avvikelser som sedan följs upp.

– Det finns en hantering kring sådana händelser, det är allt jag kan säga. Och att kommunicera med personen det handlar om är givetvis en viktig del, säger chefen till Värnamo Nyheter.

Dela på Facebook
Annons