Nyheter

Larm om ”zombiefiskar” i Östersjön skrämmer experter

Annons
av extraextra
12 april, 2019
Annons

Larmet om ”zombiefiskarna” i Östersjön skrämmer experter.

Nu är situationen ohållbar och något drastiskt måste göras.

Annons

Det är torsken i Östersjön som skrämmer slag på experterna och fiskens framtid ser mörk ut. För cirka 40 år sedan fiskade man upp 400 000 ton torsk om året. De senaste åren har den årliga fångsten legat på mindre än 20 000 ton.

Men de torskar som finns kvar liknar inte längre en torsk.

– Torsken som finns i Östersjön ser fruktansvärd ut. De simmar runt på botten som zombies, säger Nils Höglund, ansvarig för fiskepolicy vid Coalition Clean Baltic till Aftonbladet.

En vanlig torsk ska vara fet med en stor mage. Men de torskar som finns kvar är långa och smala och håller på att svälta ihjäl. Situationen för torskar har aldrig varit så här illa.

– Torsken simmar runt på havets botten och letar efter mat, men den växer inte. Den torsk vi ser i dag liknar inte ens en torsk. Den har ett stort huvud med skrumpen kropp som är mager och tanig. De har mask i levern som gör att den blir sjuk. De ser helt enkelt fruktansvärda ut, säger Nils Höglund. 

Bildkälla: Naturskyddsföreningen/Facebook.com

”Fullständig kollaps”

Hela ekosystemet för torsken är i obalans. De leker mycket tidigare och dör i förtid och Nils menar på att det orsakats av oansvarigt trålfiske.

På frågan om hur många av Östersjöns torskar kan klassas som ”zombies” svarar Höglund till Aftonbladet:

– Jag skulle säga att de allra flesta som finns kvar är ”zombies” eller ”pygméfiskar”. Det vi har sett är att dödligheten bland dem är extremt hög. Detta är ingen liten kris. Detta är en fullständig kollaps för torsken i Östersjön och nu måste nödåtgärder till omgående.

Dela på Facebook
Annons