Familj

Lisa och Gusten köpte ett ödehus och renoverade det till sin drömvilla – nu visar paret insidan

Annons
av extraextra
2 februari, 2020
Annons

Allt var kvarlämnat i det slitna, gula ödehuset när Lisa Petersson, 27, och Gusten Lantz, 28, köpte det.

Dryga 3 år senare bor de i huset som de förvandlat till sitt hem – och resultatet är bara för vackert.

Annons

– Man trodde aldrig man skulle kunna bo i det här huset, säger Lisa.

De hade inte ens målat en vägg innan de flyttade dit och valde att ta sig an det enorma projektet att totalrenovera ett förfallet hus i Faggemåla utanför Lönneberga. Allt behövde bytas, dra ny el, avlopp, rita utbyggnad och tapetsera om. Några år senare har Lisa full koll på renoveringar efter ha renoverat sitt egna hem med sambon.

– Det är häftigt att veta att vi gjort allt själva, säger hon.

Bildkälla: Privat

En dröm att renovera huset och flytta dit

Från början var tomten som huset står på en skogsfastighet och tidigare har släktingar till Gusten bott i huset. För över 10 år sedan köpte Gustens pappa fastigheten. Senare styckades tomten av och Lisa och Gusten köpte huset för några hundra tusen kronor.

– När min sambo och jag precis träffats hade han som dröm att renovera det huset och flytta dit. Vi åkte och tittade på det nån gång, pratade om det ett tag och började drömma om att göra det ihop. Efter några år bestämde vi att vi skulle renovera och flytta dit, säger Lisa.

Bildkälla: Privat

Köket

Före- och efterbild

Jobbat varje ledig stund med huset

Lisa berättar att de har lagt runt 3 miljoner kronor på renoveringen av huset och att prislappen hade varit mycket högre om de hade tagit in proffshjälp till allt. Exakt hur mycket de sparade har de ingen aning om men det är mycket. I allt som man får göra själv, har paret gjort själv.

Under tiden som de renoverade huset har de bott i en lägenhet och resten av livet har satts på paus. Varje helg har de ställt alarmklockan för att åka till huset och jobba, varje semesterdag har de lagt på renovering och nästan varje kväll har spenderats för att renovera huset.

– Det har inte varit så mycket liv. Vi har dessutom haft heltidsjobb båda två. Jag förstår inte hur vi orkat. Vi har ju valt det här, men det tär på det andra livet. Det har nog varit det svåraste med allt, att vi har lagt våra liv lite på paus, säger Lisa.

Hon berättar i efterhand började de inse att de var rätt så trötta mot slutet, även om de kanske inte uppfattade det då. Lisa var dessutom gravid men jobbade på som vanligt fram till bebisen kom till världen.

View this post on Instagram

Något jag gillar med vårt vardagsrum (som jag sällan visar här på grund av miljontals leksaker på golvet oftast 😅) är att ha två soffor mitt emot varandra. Det blir ett helt annat sällskapsrum tycker jag 🏡 Idag är jag föräldraledig och firar en liten ettåring i huset 🎈 hoppas ni får en bra dag ✨

A post shared by Faggemala1912 (@faggemala1912) on

Barnrummet

Före- och efterbild

Tog lång tid från att köpa ödehuset till att bli beboligt

– Utan våra föräldrar hade det aldrig gått. De har också lagt ner två år av sina liv på att hjälpa oss. Bara att vi fått middagar serverade på helgerna och sluppit tänka på det och koncentrera sig på huset, säger Lisa.

Efter 2,5 års renovering kunde de äntligen flytta in i huset med dottern Lilly som bara var några månader.

– Vi har verkligen fått tänka efter och välja allt från grunden, säger Lisa.

Det mesta är klart nu men de har fortfarande en trädgård på runt 3 000 kvadratmeter att leka med.

– Vi kommer på nya saker hela tiden som vi vill göra, det finns hur mycket tankar och planer som helst. Vi tycker ju att det är roligt. Det är väl ett livsprojekt, säger Lisa.

View this post on Instagram

Godmorgon söndag ☕ Här har vi vårt lilla badrum, med helkaklade väggar, oktagonklinkers, ett badkar med tassar som ej fick plats i bild och vår platsbyggda kommod. Vi har lagt mer mycket tid och energi på alla detaljer här; allt från kommodens utseende till handdukskrokar. Sveper ni till sista bilden så ser ni vårt utgångsläge 🙈

A post shared by Faggemala1912 (@faggemala1912) on

Matsalen

Bildkälla: Privat

Bildkälla: Privat

Dela på Facebook
Annons