Familj

Livsmedelsverket ändrar på råden till gravida – detta ska du avstå

av extraextra
26 oktober, 2019
Annons

Livsmedelverket uppdaterar nu sina råd till gravida.

Bland annat säger de att gravida bör hålla sig långt borta från lättstekt nötkött.

Annons

Livsmedelsverkets råd till gravida har länge varit detsamma: Att du bör undvika lättstekt kött från lamm, gris och vilt som gravid.

Men nötkött har varit fritt fram att äta hur blodigt man än vill äta det, nu ändrar de dock riktning.

– På senare tid visar olika vetenskapliga undersökningar att man har hittat toxoplasma även i nötkött, säger Åsa Rosenberg, mikrobiolog vid Livsmedelsverket, till SVT.

10 år sedan sista uppdateringen

Livsmedelsverkets råd till gravida uppdateras senast för 10 år sedan. Efter ny forskning har nu några ändringar gjorts, bland annat handlar det om lättstekt och blodigt nötkött.

Det finns flera studier som visar att den farliga parasiten toxoplasma finns i blodigt nötkött.

– Det [toxoplasma] är inte lika vanligt som i lamm, men man kan inte säga att det absolut inte finns där, säger Rosenberg, mikrobiolog vid Livsmedelsverket, till SVT.

Efter denna upptäckt råds nu gravida och personer med nedsänkt immunförsvar att inte konsumera lättstekt nötkött.

Bildkälla: Pixabay

Bebis kan drabbas av synskador

Om en kvinna som inte är immun mot toxoplasma blir smittad av parasiten under graviditeten kan barnet få skador.

Rosenborg förklarar dock att det är extremt ovanligt att bebisar drabbas, men att det ändå förekommer några fall per år i Sverige. Det vanligaste är att bebisen får synskador.

Döda parasiten

Om du som gravid ändå vill äta blodigt nötkött ska du frysa in livsmedlet i minst 3 dygn i -18 grader innan tillagning. Detta kommer döda parasiten, uppger Livsmedelsverket.

De nya råden om toxoplasma:

Dela på Facebook
Annons