OJ

Nils och Michaela köpte hus för 45 000 kronor – men det fanns en hake

Annons
av extraextra
21 november, 2019
Annons

Michaela och Nils köpte ett hus i Malmberget förra hösten.

Huset är från 50-talet och har varit med ett bra tag.

Annons

Nu står huset lite längre norrut – på en sjötomt i lilla Tjautjas.

Gruvbolaget LKAB sålde fyra hus i oktober förra året på Malmberget i Gällivare kommun. Bolaget köpte husen för att sälja vidare för en bråkdel av marknadspriset.

Dock fanns det en hake.

De nya husägarna var tvungna att köra bort husen senast sista juli 2019. Marken ingick alltså inte i huset.

Till salu för 45 000 kronor

Michaela Martinsson, 23, och Nils Henriksson, 22, nappade direkt på erbjudandet. Paret köpte en vit enplansvilla med mintgröna knutar som var till salu för 45 000 kronor.

– Vi hade bestämt oss för ett annat hus, men sedan så såg jag bilder på det här och sa till Nils att det här är huset, säger Michaela enligt Leva&Bo och fortsätter:

– När han började se visionerna, i stället för de rosa väggarna, så sa han att det här kommer nog bli väldigt bra.

Bildkälla: Privat

Innan Michaela och Nils köpte huset i Malmberget jämförde de hur mycket det hade kostat att bygga ett helt nytt hus och hur mycket det hade kostat att frakta och renovera ett gammalt hus.

– Vi tyckte att det var prisvärt och så tänkte vi att man måste försöka. Någon gång måste vara första gången, säger Michaela.

Paret ansökte om bygglov och tillstånd att transportera huset på vägen, de la grunden till huset på deras tomt och stärkte upp vägen som leder upp till det.

Bildkälla: Privat

Den 16 juli kl 15.00 åkte huset från Malmberget på trailer mot Tjautjas, tre mil norr om Gällivare.

– Jag följde med vid flytten, dokumenterade lite och hjälpte till, säger Nils till tidningen och fortsätter:

– Det är så grymt trångt när man kör med ett tolv meter brett ekipage på småvägar. Så det var lite grenar att kapa från träd och grejer att flytta på för att komma igenom, säger Nils.

Bildkälla: Privat

Paret håller just nu på att riva stora ytor på insidan av huset. Innerväggar, innertak, golv till badrum, el, värme och avlopp ska allt bytas ut. De planerar att slutbesikta huset och flytta in i det vid årsskiftet.

– Det mesta kommer att bli nytt, men vi kommer spara vissa detaljer så man ser att det varit ett gammalt hus. Att den har en själ, säger Michaela.

Paret köpte huset för 45 000 kronor men hur mycket det landar på i slutändan vet man ännu inte. De kommer fixa det mesta med huset själva och sedan ta in professionell hjälp som fixar badrum, el, avlopp och värme.

Bildkälla: Privat

– Men vi har ändå räknat med att det här är ett mer ekonomiskt alternativ än att bygga nytt och då har vi räknat med att helrenovera huset med el och allting. Men det är väldigt mycket jobb. Ibland undrar man vad man gett sig in på. Det är väldigt mycket. Man förberedde sig på att det var mycket, men man kan nog inte förstå det förrän man står där med allting, säger Michaela.

Dela på Facebook
Annons