Nyheter

Nu hyllar vi Murphy Alex – som stoppade vandalerna i Göteborg

Annons
av extraextra
9 juni, 2020
Annons

“Snälla, jag kan inte andas. Jag kommer att dö!”, blev George Floyds sista ord när en polisman stod med sitt knä mot hans hals i åtta minuter.

Efter hans död har flera demonstrationer hållits för Black Lives Matter-rörelsen.

Annons

Under demonstrationen i Göteborg blev det våldsamt på vissa håll, då klev Murphy Alex in och stoppade vandalerna, enligt SVT Nyheter.

George Floyds död gjorde det omöjligt för världen att fortsätta hålla tyst. För många blev det nog en insikt i den strukturella rasism som vi lever bland och för många andra var detta bara den sista droppen som fick den överfulla bägaren att rinna över.

Nu har hela världen börjat protestera mot det rasistiska våldet. Under tisdagen tågade tusentals genom Stockholm för att visa att de stöttar ”Black Lives Matter-rörelsen” och under söndagen var det dags i Göteborg.

Under demonstrationen i Göteborg blev det en del oroligheter, under en mestadels fredlig manifestation.

Personer kastade flaskor mot polisen vid Götaplatsen under ett spontant demonstrationståg. Slagsmål uppstod bland demonstranter i Bältesspännarparken där personer även attackerade polisfordon. Flera medier har även rapporterat att demonstranter har kastat stenar mot poliser.

Någon som inte tvekade att ingripa när han såg detta var Murphy Alex, som vi sett eftersökas i medier. ”Vem är mannen i vit tröja?” var vad alla frågade sig efter vi sett videon då en man går fram till en som står och slår med ett föremål mot ett skyltfönster. Han stoppade även en annan kille från att kasta sten mot polisen.

Murphy Alex visade sig vara hjälten, som inte tvekade att ingripa när han såg något som han inte tyckte var okej.

– Jag gjorde bara vad som behövdes. Jag tänkte på mig själv först efteråt, säger han till SVT och fortsätter:

– Det var min instinkt bara (att försöka stoppa skadegörelsen). Det är så jag är uppfostrad.

Nu ser vi till att hylla Murphy Alex ordentligt för sitt fantastiska civilkurage. Vi kan nog alla lära oss något av Murphy Alex!

Du kan se den omtalade videon HÄR på SVT.se

Dela på Facebook
Annons