Intressant

Ny forskning visar: Popcorn och frukt är lika nyttiga

av extraextra
13 augusti, 2019
Annons

Brukar du bli bemött av ångesten efter att du har proppat i dig en påse med popcorn?

Oroa dig inte! Forskare har nu kommit fram till att popcorn är lika nyttigt som att äta en massa frukt och grönsaker.

Annons

Du kanske blir lite stressad eller känner dig skyldig när du tar den där popcornen på bion istället för något annat. Men så behöver du alltså inte tänka längre. Enligt ny forskning är popcorn rika med nyttigheter och lika hälsosamt som att stoppa i sig frukt och grönsaker.

Amerikansk studie

Amerikanska forskare vid University of Scranton i Pennsylvania har utfört denna studie. De har studerat hur det populära majskornet som blir till ett puffande majskorn innehåller massor av nyttiga ämnen som är bra för hälsan.

”Varför är det så nyttigt då?”

Jo, resultatet som studien gav visar att en portion popcorn kan bidra till 70 procent av det rekommenderade dagliga intaget av fullkorn, skriver tidningen Allas.

Förutom detta är popcornen också fulla av nyttiga antioxidanter. Antioxidanten polyfenol som det finns mycket av i popcorn kan till och med sänka kroppens kolesterolvärde. Ämnet kan till och med förhindra vissa typer av cancer.

Bildkälla: Pixabay

Nyttigare än frukt och grönsaker

När antioxidanten polyfenol kommer i kontakt med vatten försvinner det mesta av ämnets nyttiga egenskaper. Men eftersom popcorn innehåller endast 4 procent vatten är det alltså den bästa ”källan” för att komma åt antioxidanten, menar forskarna.

De flesta grönsaker och frukter innehåller också antioxidanter men forskarna menar att dem är inte lika effektiva som popcorn. Eftersom att de oftast innehåller mycket vatten också, vilket gör att antioxidanten inte gör lika mycket nytta.

Den nyttigaste delen av popcornet är skalet som brukar fastna i dina tänder efter att man har proppat i sig mycket popcorn. I skalet finns ”den högsta koncentrationen av fibrer och antioxidanter”, skriver Allas.

 

Bildkälla: Pixabay

Om du vill vara helt säker på att popcornen ska vara nyttiga bör du äta dem naturellt. Du bör alltså inte dränka ner popcornen fullt med smör, salt, karamell eller vad du nu dränker ner dem med.

Du ska också helst poppa dem själv i en kastrull eftersom micro-popcorn innehåller flera dåliga tillsatser.

Dela på Facebook
Annons