Intressant

Ny studie visar: Här är det störst chans att hitta kärleken

Annons
av extraextra
13 februari, 2020
Annons

Har du svårt att hitta kärleken? Då har du nog letat på fel ställen.

Här är ställena där flest personer hittar kärleken.

Annons

Känns det som att du kämpar och kämpar men aldrig träffar den rätta? Då kan det mycket väl vara så att du letar på fel ställen.

I en stor amerikansk studie har forskare vid Stanford university sökt svar på var kärlekspar vanligtvis träffas – och resultatet visar att internet är den mest populära mötesplatsen.

– Onlinedejting har inte bara normaliserats – det är normerande. Ritualen för hur man hittar en partner och hur man uppvaktar någon har förändrats. Folk förväntar sig nästan att man först tar kontakt via nätet, innan man ses i verkliga livet, säger Emma Engdahl, professor i sociologi vid Göteborgs universitet, till SVT som först fått ta del av rapporten.

Resultatet har förändrats över tid

Studien heter How Couples Meet and Stay Together och är en stor studie som påbörjades redan för tio år sedan. Då släpptes en första version och med facit i hand kan vi nu konstatera att sättet att inleda relationer på har förändrats sedan dess.

2009 uppgav nämligen en majoritet att de träffat kärleken via gemensamma vänner (25 procent). Drygt 22 procent förklarade att de träffat sin partner online.

I en forskningsartikel, som just nu är under granskning, presenteras den uppdaterade version av studien – och där är det som sagt internet som dominerar rollen som kärleksförmedlare. Nu uppger 39 procent att de träffat sin partner online och 20 procent att de hittat kärleken med hjälp av gemensamma vänner.

Här är hela resultatet:

Online: 39 procent
I en bar/på restaurang: 27 procent*
Genom vänner: 20 procent
Genom jobbet: 11 procent
Genom familjen: 7 procent
I grundskolan: 5 procent
I kyrkan: 4 procent
På collage: 4 procent
I grannskapet: 3 procent

*SVT uppger att forskarna vid Stanford poängterar att många av paren i den här kategorin har haft kontakt online först, för att senare stämma träff i verkligheten på en bar eller restaurang.

Omkring 4 000 vuxna (från 18 år och uppåt) svarade på studien 2009, och den senaste versionen som innehåller data från 2017 hade drygt 3 500 nya svarande. De tillfrågade har varit heterosexuella amerikanska par.

Dela på Facebook
Annons