Intressant

Ny studie visar: vänsterhänta är smartare än högerhänta

av extraextra
13 augusti, 2019
Annons

Är du höger- eller vänsterhänt? Beroende på vilket, kan du vara ett geni!

Detta visar i alla fall en ny studie.

Annons

Mozart, Barack Obama, Marie Curie och Lionel Messi har alla någonting gemensamt. De var, eller är, alla vänsterhänta.

I tidigare studier har man påstått att vänsterhänta kommer troligtvis dö tidigare än högerhänta. Men nu visar en ny studie, att om du är vänsterhänt behöver du inte oroa dig Det är nämligen högerhänta som borde vara lite oroliga.

Det fanns inte så mycket underlag för att verkligen stödja påståendet om att vänsterhänta faktiskt dör tidigare än högerhänta. Men däremot så visar den nya studien att de är smartare, och ja… Till och med genier.

Sajten ”I Fucking Love Science” analyserade studierna och bestämde sig för att testa teorin om det verkligen var så.

Större höger hjärnhalva

Tydligen visar det sig att vänsterhänta har en större höger hjärnhalva än de som är högerhänta.

Man kan ofta höra att storleken inte spelar någon roll, men just i detta sammanhang spelar det roll. I och med att du har en större höger hjärnhalva har du en bättre rum- och tidsuppfattning. Dessutom har de också en större hjärnbalk – nervfibrerna som håller ihop de två hjärnhalvorna.

Vad menas med detta då?

Jo, det menas med att vänsterhänta har en bättre signal mellan hjärnans olika sidor, vilket gör att de hanterar information snabbare än högerhänta.

IFL Science kollade också igenom flera experiment som gjorts på 2 300 studenter i olika åldrar.

Studenterna skulle lösa olika matematiska uppgifter i experimenten och alla blev ställda samma frågor. Men resultatet som visades var att studenterna som använder sin högra hand, gjorde sämre ifrån sig.

Bildkälla: Pixabay

Skarpare sinne för matte

Det visade sig att vänsterhänta hade ett skarpare sinne för matte än högerhänta. Om du nu är vänsterhänt kanske du inte borde skryta allt för mycket om att du är ett geni. Det är nämligen bara en tredjedel av alla vänsterhänta som har en större högre hjärnhalva. Alltså, bara för du är vänsterhänt är du inte ett geni. Utan att det är större chans för att vara ett geni om du är vänsterhänt.

Dela på Facebook
Annons