Nyheter

Nya tampongen med cannabis

Annons
av extraextra
15 maj, 2019
Annons

Det är ett nytt företag i USA som har tagit fram cannabis-tampongen – för att minska smärtan i samband med mensvärk.

Över 50 miljoner kronor har investerats i det nystartade företaget.

Annons

Det är ett nystartat företag i USA som går under namnet Daye som har tagit fram den annorlunda tampongen.

Det är entreprenören Valentina Milanova, 24, som ligger bakom företaget och cannabis-tampongen.

– Vårt mål är att höja normen för kvinnors hygienprodukter genom att ta tag i tre problem, dysmenorré (mensvärk, red. anm.), tillverkningsstandarder och hållbarhet, berättar Milanova för TechCrunch.

Daye har som mål att ersätta andra läkemedel och tillbehör som kvinnor använder i samband med mens. Enligt företaget är deras tamponger en väckarklocka för hela tampongindustrin, som stått stilla i flera decennier.

Tampongerna kommer förutom lindra smärta även vara mer hygieniska och hållbara än de redan befintliga alternativen på marknaden.

Bildkälla: Facebook/Valentina Milanova

Så fungerar den

Det är ämnet cannabidiol, CBD, som finns i cannabis som ska hjälpa mot mensvärken. Ämnet används i nuläget som smärtstillande på olika håll i världen och cannabis-industrin växer enormt, framförallt i USA.

Ämnet i cannabis som ger rus kallas för THC, Tetrahydrocannabinol, och tampongerna kommer alltså inte innehålla detta ämne.

Investerat miljonbelopp

Det är många personer världen över som tror på Milanova och hennes företag. Sammanlagt har över 50 miljoner kronor investerats i företaget Daye.

Valentina Milanova med kollegor. Bildkälla: Facebook/Valentina Milanova

En av de större namnen som har investerat är bland andra svensken Sophia Bendz, som var med och byggde Spotify.

– Jag har valt att investera i Daye för de erbjuder en ny innovativ produkt för att lösa ett väldigt vanligt förekommande problem. De verkar dessutom på en marknad som berör halva världens befolkning, men som är totalt eftersatt, berättade hon i ett sms till Breakit, rapporterar TechCrunch.

Dela på Facebook
Annons